EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво казват големите от БЕХ, НЕК и ЕСО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво казват големите от БЕХ, НЕК и ЕСО

mail10:45 | 06.03.2013прегледи 1155 коментарикоментари 0


Може да се постигне намаление между 5 и 10% на таксата "пренос", ако бъдат изпълнени определени условия, според Михаил Андонов - изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/, цитиран от БТА. Това може да се случи, ако бъдат намалени "кафявата добавка" - цената, по която се изкупува електроенергията от високоефективното комбинирано производство, добавката "невъзстановяеми разходи", като се намалят технологичните разходи на ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", както и цената за разполагаемост на ЕСО, която се калкулира в таксата "пренос".

Андонов добави, че създаването на специален фонд, в който да се събират средствата от "зелена добавка" и от продажбата на емисии въглероден диоксид, също може да допринесе за понижение на таксата "пренос". С колко може да се отрази намаляването на таксата "пренос" в крайната цена на електроенергията от 1 юли, това са изчисления на регулатора, коментира Андонов. Като необходима мярка за нормалната работа на енергийната система от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ посочиха временното ограничаване на производството на "зелена енергия".

Има такива текстове в Закона за енергията от възобновяеми източници, че производството от ВЕИ може да се ограничава за максимум 48 часа, когато възниква опасност за баланса на
енергийната система, каза Иван Йотов - изпълнителен директор на ЕСО. Михаил Андонов добави, че в законовите норми досега са посочени само текстове и мерки, които да се предприемат в случаи на недостиг на енергия. От последните дни обаче възниква и
въпросът какво да се прави при огромен излишък от електроенергия, работа е на бъдещия законодателен орган да реши този въпрос, обясни Андонов. Михаил Андонов съобщи, че се е състоял консултативен съвет при министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев с участието на представители на термичните централи и дружествата от БЕХ. На заседанието е станало ясно, че централите ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" са готови да намалят цените си по дългосрочните договори, ако
имат гаранции, че това ще бъде еднократен акт. Ето защо по думите му те искат да преговарят с легитимно правителство.
Според Андонов е въпрос на разговори какво ще бъде постигнато като договореност. Възможно е да бъдат намалени технологичните разходи на дружествата, да се намали нормата им на възвращаемост или да се разсрочи от 15- на 20-годишен период. Андонов посочи, че в сключените през 2001 г. договори са записани неустойки за държавата при всяка промяна на условията по тях. Това налага воденето на преговори с двете компании.
Изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов каза, че при критичното намаляване на товара в енергийната система на 2 и 3 март операторът е разпоредил на "Топлофикация София" и на други заводски централи да намалят производството си на електроенергия, но те не са се съобразили.
Законът пази производството на този вид енергия, но дали тя е наистина високоефективна, добави Андонов и обясни, че този вид производство трябва да бъде оценено и да се заплаща, само ако е наистина ефективно.


 


Тагове: БЕХ, ЕСО, НЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057