EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво изнася Русия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво изнася Русия?

mail07:25 | 18.09.2017прегледи 13900 коментарикоментари 0


Повече от 10 години руското правителство се бори за диверсифициране на външната търговия, като се стреми да намали зависимостта от петрол и газ. Успехите в тази насока са променливи – топливните ресурси продължават да бъдат над половината от руския износ, макар да има и друга руска продукция, която е популярна в света.

Император Александър III (управлявал от 1881 до 1894 г.) веднъж казал: "Русия има два съюзника: нейната армия и нейният флот", като е имал предвид, че Русия може да се уповава само на собствените си сили. Фразата става крилата и често на шега я преправят, ръководейки се от съвременната действителност. В една от най-популярните версии двата единствени съюзници на Русия са петролът и газът като главни източници на приходи от международната арена.

Данните на Руския експортен център (РЕЦ – РЭЦ) за 2016 г. показват, че ролята на въглеводородите в руския износ наистина е много голяма. Топливно-енергийните стоки (т.е. петролът, газът и продуктите от тяхната преработка) са 62% от руския износ и изпреварват значително другите пера по приходите. От продажбите на въглеводороди през в 2016 г. Русия е спечелила $176 млрд. при общ приход от износа от $285 млрд.

Петролът и газът: дар или проклятие?

Това не е изключение от правилото: петролът и газът вече десетки години са главната част от руския износ. Това е логично: Русия заема първо място в света по запаси на природен газ (24% от световните запаси) и шесто по запаси на петрол (6,1% от световните). От друга страна, петролно-газовата "опора" създава на Русия проблеми.

Първо, държавата е зависима от колебанията на цените на петрола и газа: според отчетите на РЕЦ през 2016 г. износът се е свил със 17% ($58 млрд.) в сравнение с 2015 г. – това стана заради резкия спад на цените на петрола в началото на годината. След като страните от ОПЕК договориха ограничаване на добива, като Русия участва в тази инициатива, цената на барела отново се вдигна, и през 2017 г. може да се очаква повишаване на приходите на Русия, отбелязват експерти. Само че нито една страна не е в състояние изцяло да защити петролния пазар от колебания и скокове.

Второ, във връзка с нарастващата популярност на алтернативните източници на енергия, не е ясно колко стабилно е благополучието, изграждано въз основа на въглеводородите. Както отбеляза през 2016 г. президентът на Русия Владимир Путин, засега е рано да се очаква краят на ерата на въглеводородите. А когато става дума за зависимостта на Русия от петрола и газ, правителството признава, че тя е вредна, но според оценки на експерти (например бившия министър на финансите Алексей Кудрин), през идните 10 години ситуацията едва ли ще се промени. Освен петрол и газ, Русия активно продава и каменни въглища.

Метал, машини и оръжие

Непосредствено след въглеводородите в структурата на износа през 2016 г. се нареждат металите и металните изделия: 10% от всичко, пласирано в чужбина. Основно Русия търгува с алуминий и негови сплави: според статистиката на РЕЦ 4,6% от всички нетопливни стоки, продадени от Русия през 2016 г., се падат на тях. Освен това Русия активно изнася полуфабрикати на нелегираната стомана, валцована стомана, мед и никел.

Русия пласира в чужбина и готова продукция, преди всичко машини и оборудване – през 2016 г. те са били 7,3% от износа. Най-много се продават двигатели, веднага след тях се нареждат ядрените реактори и леките автомобили. В последната категория влиза не само продукцията на руския "АвтоВАЗ", но и автомобилите, които се сглобяват в Русия по лиценз: например на "Фолксваген" (Volkswagen) и "Рено" (Renault).

Специално място в структурата на износа има въоръжението: още от времената на СССР Русия охотно продава на всички желаещи военна продукция. По думите на премиера Дмитрий Медведев, от износ на въоръжение през 2016 г. Русия е спечелила $15 млрд. През последните 5 години, според доклада на Стокхолмския институт за изследвания на проблемите на мира (SIPRI), Русия заема второ място по износ на оръжие след САЩ с дял от 23% от световния износ на оръжие. Заедно двете ядрени държави доставят над половината от оръжието на световния пазар.

Кралете на пшеницата

След машините и оборудването в структурата на износа се нарежда продукцията на химическата промишленост, която стабилно се ползва с терсене (6%), а веднага след нея са хранителните продукти и селскостопанските суровини (5,2%). Руските политици, включително и президентът, казват, че в резултат на "войната на санкциите" с държавите от Евросъюза в Русия селското стопанство се е развило и страната е готова да разшири износа си на хранителни продукти.

Основният продукт, на който залагат властите в страната при износа, е пшеницата. Министърът на селското стопанство Александър Ткачов не веднъж е подчертавал, че през последните години Русия е станала световен лидер в доставките на зърно. През последната селскостопанска година (от юни 2016 г. до юни 2017 г.) Москва е доставила на световния пазар 27,1 млн. тона пшеница. Пред Русия са само САЩ с 28,1 млн. тона.

Статията е част от поредицата рубриката "Защо Русия..?", в която "Руски дневник" отговаря на популярни въпроси за Русия.


Тагове: Русия, износ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg