EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Какво знаем и какво не знаем за Омикрон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво знаем и какво не знаем за Омикрон

mail08:30 | 30.11.2021прегледи 705 коментарикоментари 0


Увеличава се броят на страните в Европа и по света, които съобщават за открити случаи на новия вариант на коронавируса, наречен от Световната здравна организация (СЗО) с гръцката буква Омикрон и смятан за по-опасен поради по-бързото си разпространение в сравнение с варианта Делта. Случаи на варианта Омикрон са потвърдени освен в региона на Южна Африка и в Австралия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Израел, Италия, Канада, Нидерландия, Франция, Хонконг, Чехия, Швейцария и Португалия. Редица държави наложиха драстични мерки като спряха полетите от южноафриканския регион, а страни като Израел и Япония затвориха напълно границите си за чужденци. Страните от Европейския съюз се договориха още миналия петък да забранят временно пътуванията до държавите от Южна Африка. Европейски източник уточни, че ограниченията ще важат за Република Южна Африка, Ботсвана, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибия и Зимбабве.

СЗО първоначално определи новия щам като "будещ безпокойство" и предупреди, че Омикрон може да причини заболеваемост със сериозни последици. Това се дължи на факта, че вариантът представлява съвкупност от голям брой мутации на коронавируса. Тази негова особеност е и в основата на опасенията дали наличните ваксини ще са достатъчно ефективни срещу Омикрон.

СЗО предупреди, че Омикрон представлява много висок риск на глобално равнище. Великобритания днес е домакин на извънредна среща на здравните министри на Г-7, на която да се обсъдят мерки в отговор на появата на новия вариант.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че светът е в надпревара с времето в борбата с новия вариант на коронавриуса. Тя каза още, че "трябва да се надяваме на най-доброто, но да се подготвим за най-лошото".

Република Южна Африка изрази съжаление за затварянето на редица граници за нейни граждани и пътници от страната и заяви, че откриването на новия вариант Омикрон на коронавируса благодарение на работата на южноафриканските учени не бива да се "наказва" по този начин. Урсула фон дер Лайен благодари на държавното ръководство на Република Южна Африка, което прозрачно е споделило данните от изследванията, потвърдили откритието на новия щам и каза, че така се действа, за да има бърз световен отговор. Тя заяви, че тези действия със сигурност са спасили живота на много хора.

Появата на новия вариант на коронавируса в региона на Южна Африка породи тревога по целия свят заради безпрецедентния брой генетични мутации, които има, в сравнение само с две при варианта Делта. Вариантът Омикрон има 32 промени в шиповия протеин, който заразява човешките клетки и е в основата на повечето ваксини срещу КОВИД-19.

Тези мутации според експерти могат да направят варианта Омикрон в пъти по-заразен от доминиращия в момента вариант Делта и по-резистентен срещу имунната защита, осигурявана от пълната ваксинация или преболедуването на вируса.

Учените са разтревожени поради две основни причини. Едната е епидемиологична и е свързана със скоростта, с която появилият се този месец нов вариант се разпространява в Република Южна Африка, в частност в провинция Гаутенг, която включва градовете Йоханесбург и Претория, отбелязва в."Файненшъл таймс". Дневният брой на новите случаи в страната нарасна повече от три пъти, като в петък бяха регистрирани 2828 новозаразени. Резултатите от изследванията сочат, че 90 процента от новите случаи в Гаутенг са причинени от варианта Омикрон.

Друга причина за тревога е необичайния генетичен профил на Омикрон. Новият вариант съдържа непознати досега генетични промени, чието значение засега остава неизследвано, каза директорът на звеното за изследване на генома на КОВИД-19 в Института "Уелкъм Сенгър" Джефри Барет пред в."Файненшъл таймс".

Учените смятат, че значителните промени в генома на вируса, довели до появата на новия щам са резултат от продължително заболяване при неидентифициран индивид, чиято имунна система е била отслабена от болест или медицинско лечение. Появиха се дори догадки, че новият вариант е тръгнал от човек, болен от СПИН.

Американският главен епидемиолог и специалист по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи докладва вчера на президента Джо Байдън, че окончателна информация за новия вариант на коронвируса Омикрон ще бъде налична до две седмици, предаде Ройтерс. Експертите очакват Омикрон да достигне САЩ, въпреки предстоящата забрана за допускане на пътници от региона на Южна Африка, и повтарят препоръката си ваксинираните да си поставят бустерни дози. Същевремменно компанията "Пфайзер" и партньорът й "Бионтех" заявиха, че могат да адаптират ваксините си, така че да предоставят оптимална защита срещу Омикрон, в рамките на около 100 дни.

Непосредствено отражение на появата на новия вариант на коронавируса може да стане повторно затягане на антиковидните ограничения в много страни, които в последно време ги разхлабват. Според експертите в най-лошия случай може да се стигне до повторно налагане на локдауни, въпреки високите нива на ваксинации в редица развити държави./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972