EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво е финансово благополучие за европейците?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво е финансово благополучие за европейците?

mail11:05 | 02.12.2019прегледи 912 коментарикоментари 0


Шведската колекторска фирма Intrum AB, специализирана в събиране на корпоративен дълг, публикува нова класация на 24 европейски държави по отношение на финансовото благополучие, като са отчетени четири основни стълба: липса или наличие на дълг по заеми от населението; способността да се плащат сметки навреме; спестяванията за бъдещето и нивото на финансова грамотност.

За всеки от показателите, които са с еднаква тежест, оценките са по 10-балната система от 0 до 10. Общата оценка се формира от средно аритметичния сбора на 4-те стълба.

Личните спестявания

Относно спестяванията, проучването на Intrum AB показва, 44 процента от наемателите са притеснени, че никога няма да могат да си позволят собствен дом. Това притеснение се усеща дори сред наемателите с високи доходи: повече от половината (51%) смятат, че сумата, която могат да си позволят да спестят е малка. Други 45% казват, че се борят да спестят достатъчно за да се чувстват комфортно като се пенсионират.

Притеснения за бъдещето на ЕС

Икономическото забавяне в Еврозоната, излизането на Обединеното кралство от ЕС и нарастващата политическа нестабилност увеличават тревогите относно бъдещето на Европейския съюз. Тази несигурност увеличава и притесненията, свързани с личните финанси. Почти половината (44%) от европейските потребители се притесняват, че отслабването на ЕС ще има отрицателен ефект върху техните финанси в сравнение с 42%, които казали това през 2018 г. Нарастването на притесненията е по-голямо сред жителите на държавите, на които им трябваше повече време да се възстановят от глобалната финансова криза, като Португалия, Испания и Гърция. Тези страни ще бъдат и най-силно засегнати от отслабването на икономиката на ЕС.

Възможност за плащане на сметки навреме

Този стълб измерва степента, в която потребителите могат да плащат сметките си навреме; остатъка от заплатата им, останал, след като са си платили месечните им сметки; и брутен разполагаем домакински доход на глава от населението.

Проучването на Intrum AB показва, че германците са особено старателни да плащат сметките си навреме, което се свързва със стабилната икономика и високата култура на спестяване. Девет от всеки десет (90%) германски потребители са уверени, че могат да плащат сметките си всеки месец, което е най-високия процент в цяла Европа.

На другия полюс са гърците, от които само 57% са уверени, че могат да си плащат сметките всеки месец. Близо седем от десет (67%) от тези, които не си плащат сметките редовно, , казват, че това е често срещано при тях.

Кредитна свобода

Този стълб измерва степента, в която потребителите заемат пари, за да си плаща сметките, и какво е съотношението между техния среден размер на кредита спрямо месечния доход и съотношението на брутния дълг към доходите на домакинствата.
Проучването показва, че при потребителите в сравнително богатите страни може да си позволят по-голям размер на дълга. Статистиката на задълженията на домакинствата на „Евростат" показва, че някои от богатите европейски държави имат доста високо съотношение на брутния дълг към доходите на домакинствата.
Дания, например, има най-високото съотношение на дълга към доходите на домакинствата в Европа, и това е една от причините да се класира на 24-то място в параметъра за кредитна свобода.
От друга страна, Унгария е на първо място по този стълб, тъй като съотношението между дълг и доход е много ниско, и е най-ниското в Европа, според данните на „Евростат".
Над три четвърти (76%) не са взели назаем пари, освен ипотечен кредит, или са достигнали лимита на кредитната си карта, за да плащат сметки, през последните шест месеца.

Спестяване за бъдещето

Този стълб измерва сумата, която потребителите могат да спестят всеки месец; способността им да спестят за непредвидено събитие; и брутният процент на спестяване на домакинствата за всяка страна.

Средният брутен процент на спестяване на домакинства е 18 процента, като шведските потребители са едни от най-активните спестители в Европа, тъй като 15% от анкетираните шведски потребители спестяват повече от една пета (20%) от заплатите си всеки месец.

Гръцките потребители се нареждат най-ниско в Европа по този показател. Нетните спестявания на домакинствата в страната възлизат на 16.9%, което е най-ниското за Европа. Проучването на Interim AB показва, че 38 на сто от гръцките потребители не успяват да спестят пари всеки месец - най-високия процент в в Европа.

Финансовата грамотност

Според авторите на класацията, най-притеснителен от четирите посочени стълба е финансовата грамотност. Европейските потребители не могат да съпоставят общи финансови условия с техните правилни наименования ( „бюджет", „кредитен рейтинг", „годишен процент на разходите (ГПР)", „инфлация" и „променлив лихвен процент"). Това показва, че макар доверието във връзка с финансовата грамотност да е високо, в действителност много респонденти нямат основна финансови познания. Липсата на такива знания е по-очевидна сред младите, като само около 50 от анкетираните са дали определения на общи термини, свързани със спестяванията и личните финанси. За мнозинството (51%) от европейските потребители основният източник на финансова грамотност са техните родители, въпреки че самите родители разчитат повече на училището да поемат по-голяма отговорност за това: 63% от анкетирани казват, че това е работа повече на училището, спрямо 57% миналата година.

Германия и Австрия са признати за най-проспериращите страни, докато Франция е на 13-о място. Освен това, Германия и Дания са лидери по способността на домакинствата да плащат сметките си навреме. Унгария, Чехия и Естония се нареждат сред първите държави по липсата на дълг по кредити, взети от населението. Жителите на Финландия и Обединеното кралство се оказаха най-финансово грамотни.

В дъното на класацията са най-слабо проспериращите страни - Гърция и Литва.

Според последваща анкета на Intrum AB, 45% от европейците заявяват, че размерите на сметките им нарастват по-бързо от доходите им, а 24% са казали, че са взели заеми през 2019 г. 75% са обявили, пестят пари всеки месец, но повече от половината от тях се оплакват от малкия размер на тези спестявания./ Източник: Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4151