EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво е е-шофьорски изпит?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво е е-шофьорски изпит?

mail07:00 | 13.03.2013прегледи 538 коментарикоментари 0


Кандидатите за водачи на моторни превозни средства (МПС) ще бъдат изпитвани и с таблети. От 1 март 2013 г. не по-малко от 25% от явилите се кандидати от всяка група за теоретичен изпит ще бъдат изпитани на електронни устройства /или 1 кандидат на всеки 4/. До тази дата всички учебни центрове трябва да имат възможност да подготвят кандидатите за изпити на електронни устройства. Учебните центрове могат да използват разработената система на сайта https://avtoizpit.com за подготовката на кандидатите за водачи на МПС. Съдържанието на електронните тестове е идентично със съдържанието на тестовете на хартиен носител.

След три години /от 1 януари 2016 г./ всички кандидати ще полагат теоретични изпити с електронни тестове и хартиеният вариант ще отпадне. Такава е практиката в Европа, като в някои държави това е постигнато доста по-бавно, в рамките на 5 – 10 години.
Автошколите няма да закупуват устройствата за изпитите. Не се предвижда и промяна в цената на изпита и няма да има промяна в таксите заплащани от кандидатите. В заплащаната цена са включени и консумативите, били те листовки – хартиени или електронни листовки на таблети.
Цялата система за провеждане на електронен изпит с таблети се предоставя от фирмата, която доставя консумативите и осигурява електронната им проверка. Целта е електронната система постепенно да замени хартиената без това да окаже отражение върху цената на изпитите.
Сигурността на данните се осигурява чрез високо ниво на криптиране и предаване на данните през защитени протоколи по мобилната мрежа.
Електронното провеждане на изпитите е поредната стъпка на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в борбата с корупционните практики и подобряването на безопасността по пътищата, в резултат на което с 50% бяха намалени смъртните случаи от катастрофи. Системата е част от цялостната политика на министерството за въвеждане на електронни услуги, приоритетно в сферите от голям обществен интерес.
„Това е третият етап на реформата, след като в края на 2011 година приключи вторият етап с въвеждането на система за проверка на изпитните тестове с компютър с интернет, скенер и баркод четец, а през 2010 година беше реализиран първият етап от процеса с монтирането на камери в помещенията, където се провеждат теоретичните изпити и осигуряване на мобилни камери, за контрол на практическите изпити“, каза министърът в оставка Ивайло Московски./Текст и снимка МТИТС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg