EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво гласи Законът за електронно управление (ЗЕУ) ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво гласи Законът за електронно управление (ЗЕУ) ?

mail13:37 | 27.03.2017прегледи 721 коментарикоментари 0


В изпълнение на разпоредбите на Закона за електронно управление (ЗЕУ) Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) публикува на сайта си https://e-gov.bg правила, с които се регламентира процедура, по която административните органи предоставят за утвърждаване проектни предложения и дейности в областта на електронното управление и информационните и комуникационните технологии. Предмет на правилата е също така процедурата за удостоверяване на съответствието на технически и функционални задания за провеждане на обществени поръчки за разработка, надграждане или внедряване на информационни системи или електронни услуги от административните органи.

С разработването на правилата за първи път се въвежда единна форма на контрол на съответствието със законовите изисквания на проектите, дейностите и техническите задания за разработване и внедряване на информационни системи или електронни услуги от административните органи.

Съгласно правилата при предоставяне за утвърждаване на проектни предложения и дейности по програми, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове и други донорски програми или с бюджетни средства, административните органи следва да изпращат проектните си предложения във финален вариант, който изпълнява изискванията на ЗЕУ и Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги. Информацията, която административните органи следва да предоставят на ДАЕУ, включва съответствие на проектното предложение с конкретна мярка, заложена в стратегическите документи за развитие на електронното управление или в изпълнение на секторна стратегия за е-управление; източник на финансиране; конкретни и измерими резултати, водещи до постигането на една или няколко от целите на проектното предложение; количествено остойностени и измерими индикатори, включително по отношение на гражданите и бизнеса, и редица други.

Държавната агенция „Електронно управление“ ще утвърждава проектните предложения и дейностите в срок от две седмици след получаването им. В случаи на несъответствия с изискванията Агенцията ще издава предписания за тяхното отстраняване в едномесечен срок. При повторно несъответствие се предвижда издаването на мотивиран отказ за утвърждаване на проектното предложение или на дейността.

Административните органи също така следва да уведомяват незабавно ДАЕУ при одобряване за финансиране на проектното предложение или на дейността от финансиращия донор. Одобрените за финансиране проекти (дейности) ще бъдат публикувани на интернет страницата на ДАЕУ (https://e-gov.bg) не по-късно от 2 работни дни от датата на получаване на уведомлението.

Засилва се контролът за съответствие спрямо технически и функционални задания за провеждане на обществени поръчки за разработка, надграждане или внедряване на информационни системи или електронни услуги от административните органи. Съгласно разпоредбите на Закона за електронното управление, ДАЕУ удостоверява съответствието на внедряваните от административните органи информационни системи с установените нормативни изисквания по чл. 58а от същия закон. Сред изискванията, например, са разработките на компютърни програми, предмет на обществена поръчка, да отговарят на критериите за софтуер с отворен код. Всички авторски и сродни права върху съответните компютърни програми, техният изходен програмен код, дизайнът на интерфейсите и базите данни, чиято разработка е предмет на поръчката, трябва да възникват за възложителя в пълен обем, без ограничения в използването, изменението и разпространението им. Възложителите също така трябва да предвидят публично предоставяне на изходния код и документацията на системите в обем на авторските права под изрично указани в правилата лицензи.

Правилата са разработени и утвърдени на основание чл. 53, ал. 2 и параграфи 10 и 11 от Преходните и заключителните разпоредби от Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg