EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво всъщност ще регулира ДКЕВР?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво всъщност ще регулира ДКЕВР?

mail21:10 | 10.09.2009прегледи 680 коментарикоментари 0


Делът на държавата в енергетиката ще намалява, а ДКЕВР ще започне да регулира само онези дейности, които не могат да се регулират от пазара. Това каза посоченият от министъра на икономиката, енергетиката и туризма за нов председател на държавната комисия Ангел Семерджиев. Семерджиев заяви, че очаква назначението му да стане факт още на следващото заседание на Министерски съвет.
В основата на концепцията ми за развитието на ДКЕВР е укрепване на регулатора - както на администрацията и нейната компетентност, така и на позицията и възможностите на регулаторната комисия, посочи Семерджиев. Той добави, че за да
може да бъде ДКЕВР по-ефективна, е възможно да се направят и някои законодателни промени.
Натрупан е достатъчно опит в България с приложението на регулирането, има достатъчно опит и в другите държави, аз по стечение на обстоятелствата познавам доста добре регулирането в съседните страни, така че мога да съдействам да вземем възможно най-доброто от практиката им в областта на регулирането, обяви
новият председател на комисията.
Регулацията на пазара е един от основните проблеми, каза още Семерджиев. В повечето от страните държавният сектор в енергетиката е със значително по-малък дял от нашия, обяви той.
У нас делът на държавата в енергетиката ще намалява, така че ще се увеличават и проблемите на комисията, затова тя трябва да бъде по-силна, каза Семерджиев. Основен проблем според него е информацията, с която разполагат съответно регулаторът и регулираните дружества. Последните според Семерджиев са в
по-добро положение, защото имат много повече информация. Това, което смятам да направя, е регулаторът да има много точна и ясна информация за всяко от дружествата, за да може да взема точни решения, заяви той. Все по-малко ще става и самото регулиране, ще се регулира само тази част от дейността на дружествата, която
е необходимо, заяви новият председател. Той посочи, че тенденцията на всички пакети на ЕК за либерализация на пазара е да се регулират само дейностите, които не могат да се регулират от пазара.
По повод на възможността за оптимизиране на състава на комисията Семерджиев каза, че такава голяма комисия като българската няма почти никъде. Това се получи във връзка с присъединяването на водния сектор, но намаляването на числеността на ДКЕВР може да стане само със законодателни промени, посочи той и добави, че ДКЕВР няма законодателна инициатива и промените трябва да бъдат предложени от МИЕТ.
По-рано пред журналисти проф. Константин Шушулов посочи, че според него съставът на ДКЕВР може да бъде намален до шестима членове и председател.
В отговор на въпрос дали знае как се формира сметката за ток на потребителите, Ангел Семерджиев каза "да знам". Индивидуалното оформяне на сметките се прави, за да го разбират потребителите и според мен за повечето потребители формирането на сметките за ток е достатъчно ясно, посочи той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg