EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво всъщност се случва в банята?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво всъщност се случва в банята?

mail07:40 | 14.03.2013прегледи 1192 коментарикоментари 0


В рамките на две седмици през месец февруари тази година представителна извадка на семейства от четири европейски държави се съгласиха да допуснат компанията Ideal Standard, специалист в цялостните решения за баня и водещ производител в Европа, да проследи всяко тяхно „миене, плискане и пляскане с вода“ в името на науката.
За първи път в проучване, свързано с банята бяха поставени проследяващи човешките движения сензори. Целта на подобно проучване е да се изследва по-обстойно поведението на хората в банята и получените данни да помогнат за създаването на по-добри цялостни решения за баня.
Чрез поставените във всяка баня двуизмерни и триизмерни сензори за проследяване движенията на човешкото тяло, компанията имаше възможност да направи детайлна картина как в действителност хората използват своето пространство – банята.

Резултатите са допълнени от количествени данни, събрани от 4000 души и бяха разкрити на специално събитие на престижния международен панаир ISH във Франкфурт, който се провежда от 12 до 16 март.
Според данните, 40% от нас желаят нова баня, но по-интересното е, че мнозинството от нас не искат по-голямо пространство, а просто място, което по-добре да отговаря на индивидуалните нужди.
Семейства от Германия, Франция, Италия и Великобритания участваха в проучването, представящи различни домакинства – от едночленни до семейства от няколко поколения.
Някои интересни резултати и заключения от проучването:
-Родителите прекарват повече време в банята от средното, особено когато децата им са под 5-годишна възраст.
-По-възрастните хора, които живеят сами или са двойка са по-доволни от своята баня, разполагайки с пространството, веднъж след като децата са напуснали дома. Тази група използва най-много от пространството в банята за съхранение на вещи, въпреки факта, че пространството удовлетворява по-малко нужди от средното.
-За хора, живеещи заедно – например студенти, които споделят общ апартамент или семейства, в които децата са се прибрали от университета, банята е по-скоро възприемана като функционално пространство. Тази група избягва дългите бани и предпочита вземането на душ пред ваната. Тези бани често се съчетават с перално помещение. Никой не доминира в тези домакинства, което означава, че често човекът в банята е подложен на натиск да прави, каквото има да прави и да излиза.
-Бидетата са много разпространени в някои части на Европа и почти непознати в други. От години дизайнерите на бани се чудят колко често реално се използват бидетата. Нашето проучване показа, че извън Италия, където бидетата се смятат за важна част от банята и са често използвани, французите и британците рядко ги използват.

Кой колко прекарва в банята?
-Средно човек сутрин е в банята 25 минути и 59 секунди. Британците са най-бързи – 19 мин. 42 сек., с почти осем минути по-бързи от германците (27 мин. 35 сек.), италианците (27 мин. 33 сек.) и французите (27 мин. 11 сек.);
-Жените прекарват средно с 1 мин. 13 сек. по-дълго време в банята в сравнение с мъжете;
-Хората под 30 години прекарват средно с 1 мин. 39 сек. повече време в тоалетната в сравнение с хората над 55 г. (най-вероятно си проверяват Facebook-а, отколкото да четат книга!);
-Французите са най-големите фенове на ваната – 50% от тези, които разполагат с вана я използват всеки ден поне веднъж;
-35% от френските домакинства нямат тоалетна в основната баня;
- 95% от италианците имат бидета;
-групата на 18 до 30-годишните са отворени да споделят пространството в банята. Душовете за двама са по-малко желани от респондентите на възраст над 30 години, а за тези над 50-те банята е изцяло лично пространство;
-германците са най-нещастни със сегашната си баня, докато британците са най-щастливи.

 

 


Тагове: баня, проучване
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg