EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какви ще бъдат цените на земеделските земи?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какви ще бъдат цените на земеделските земи?

mail13:00 | 22.01.2013прегледи 747 коментарикоментари 0


Цените на земеделските земи през тази година се очаква да се стабилизират на равнищата от миналата година, защото вече са достигнали горната си граница, това коментира Орлин Владиков за БТА.От друга страна, не се очаква да има голямо търсене на земеделски земи, което да обуслови евентуален ръст на цените спрямо миналата година. За разлика от всички други сегменти на недвижимите имоти, където през миналата година се отчита спад в цените между 20 и 30%, земеделски земи запазиха цените, достигнати до предкризисните години, показват наблюденията на експерта. Нещо повече, в някои региони на страна, където земята е комасирана, цените се повишиха - например в Дунавската равнина и в Тракийското поле, където е регистрирано покачване на цените спрямо периода преди кризата. В двата региона търсенето не стихва и се отчита ръст на сделките в сравнение с предходните години.
Сделките със земя през 2012 г. се сключваха между 400 и 800 лева за декар, а разликата се обуславя от местоположението, категорията на земята, достъпа до терена и възможностите за напояване, отбеляза Орлин Владиков. В района на Дунавската равнина цените се движеха от 750 до 1 200 лева на декар. Според Владиков пазарът на земеделски земи остава
стабилен заради сравнително нормалните цени на декар, при които се изповядват сделките, липсата на необходимост от поддръжка на такъв тип имоти и отсъствието на данък "недвижими имоти" върху земеделските земи. По неокончателни данни през миналата година
делът на сделките със земеделски земи от общия брой изповядани сделки с недвижими имоти ще е между 20 и 30%, което означава поне с десет на сто повече спрямо 2011 г.

Към момента повод за оптимизъм е фактът, че за разлика от множеството откази на чужденци, купили имоти за проекти, свързани с алтернативните източници на енергия, на този етап няма отлив на чужденци, които работят по земеделски проекти у нас. Според Орлин Владиков отпадането на забрана за придобиване на земеделска земя от чужденци - физически лица, през 2014 г. няма да е стимул за привличане на повече инвеститори, защото обстановка в Европа продължава да е усложнена.

 


Тагове: цени, земя
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg