EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какви са цените на кубик дърва?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какви са цените на кубик дърва?

mail11:20 | 16.08.2019прегледи 636 коментарикоментари 0


Тази година при директна продажба от склад цената на кубик иглолистни дърва варира от 22 до 31 лв., а на широколистните - от 40 до 60 лв, съобщиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/.
Дървата са по-скъпи в Благоевград, където се предлагат нацепени и нарязани. Жителите на малките населени места има възможност сами да добият дърва, ако са включени в изготвените от кметовете списъци. При закупуване на дърва по такса "на корен" цената на кубик иглолистни е в границите от 7 до 10 лв. за различните държавни горски и ловни стопанства, а на широколистните - от 15 до 30 лв, допълват от предприятието.
Ускорено върви запасяването с дърва в Югозападна България, съобщават още от пресцентъра на ЮЗДП. Над 6 300 домакинства вече са се снабдили с дърва за огрев, а към началото на август на населението в региона са предоставени 48 000 пространствени кубически метра дърва. Това е близо два пъти повече в сравнение с миналата година, допълват от предприятието. От ЮЗДП имат готовност да предложат общо 210 000 пространствени кубични метра дърва за огрев, а при повишено търсене може да се осигурят и допълнителни количества.
От ЮЗДП посочват, че по-ранното запасяване спомага дървата да изсъхнат, което увеличава енергийната им ефективност и екологичност. Сухата дървесина има по-висока калоричност от суровата, изгаря по-ефективно и отделя значително по-малко сажди и газове. По-високата калоричност води до спестяване на пари за отопление, което за сезон е около 25% или 100 лева, допълват от ЮЗДП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg