EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Какви са промените в ЗЕ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какви са промените в ЗЕ?

mail17:10 | 25.04.2018прегледи 4240 коментарикоментари 0


Работещите в администрацията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече няма да са държавни служители, което според управляващите ще позволи да бъдат увеличени възнагражденията им. Това реши парламентът, който прие на второ четене част от промените в Закона за енергетиката.

Дейността на администрацията в КЕВР се осъществява от лица, работещи по трудово правоотношение, които се уреждат съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, записаха депутатите.

Основните месечни възнаграждения на служителите на Комисията ще се определят от председателя съгласно вътрешни правила за работната заплата и в рамките на разполагаемите средства по бюджета за съответната година. Служителите на Комисията ще могат да получават допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, определени по ред и по начин, установени с вътрешните правила за работната заплата.

Защо ни беше да намалим нивото на работещите в КЕВР и от държавни служители да ги направим служители по трудови правоотношения, попита Рамадан Аталай (ДПС). Той призова да се запази нивото на независимост на КЕВР. „Да останат държавни служители, опазени от закона и от всяка политическа намеса, ако има такава", поиска депутатът.

Делян Добрев (ГЕРБ), който е и ппредседател на парламентарната енергийна комисия, обясни, че това е предложение на самия регулатор. Ако не го подкрепим, тези служители ще останат с максимални заплати от 2 000 лева като държавни служители, а средната издръжка на работещ в енергетиката е 3 500 - 3 600 лева, обясни той.

По думите на Добрев, възнагражденията в енергетиката са по-високи и призова колрегите си да дадат възможност в регулатора да бъдат назначени качествени хора. „Ние им даваме същата защита като за държавните служители, без да са държавни служители", подчерта той.

До окончателно приемане на промените в Закона за енергетиката не се стигна, защото депутати влязоха в спор относно правомощията на КЕВР да се произнася по сделки с енергийни дружества. След дебати, продължили и извън редовното работно време на парламента, гласуването на второ четене на промените беше отложено за четвъртък.

На първо четене бяха приети измененията, внесени от "Обединени патриоти", с които бяха дадени нови правомощия на регулатора - да разрешава сделки при покупко-продажба на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. Този текст беше предложен заради сделката за продажба на ЧЕЗ. Той обаче отпадна от доклада на енергийната комисия за второ четене по предложение на ДПС.

По този ровод Искрен Веселинов (Обединени патриоти) каза, че в енергийната комисия по предложение на депутати от ДПС е отпаднал целият законопроект на Обединените патриоти, който е бил одобрен на първо четене, което, по думите му, е процедурно недопустимо. Веселинов заяви, че патриотите стоят зад текстовете и призова колегите от ГЕРБ, които са изпитали някакво колебание в комисията, да преосмислят решението си.

В отговор Рамадан Аталай (ДПС) заяви, че предложението на Обединени патриоти е противоконституционно. „Когато има взаимоотношения между два частни субекта, държавата не може да се намесва и още повече със задна дата", посочи той. Според Аталай ГЕРБ, са се заблудили за тези текстове в еуфорията около обявяването на продажбата на ЧЕЗ.

Крум Зарков (БСП) припомни, че вносителите са разяснили при първото четене на законопроекта, че ако се приеме това правомощие, до момента на джиросване на акциите, КЕВР ще може да се намеси и да провери дали купувачът на ЧЕЗ може да се справи с лицензионните си задължения. „Не можем сега да се сърдим на ДПС, защото тогава те бяха против, но всички останали гласувахме да се даде възможност на регулатора да се произнесе и сега изведнъж тази опция отпада", коментира той. Зарков потвърди подкрепата на БСП регулаторът да се намеси и отбеляза, че решението ще зависи от ГЕРБ.

Делян Добрев (ГЕРБ) обясни, че този текст не засяга сделката за ЧЕЗ, защото тя вече е сключена, а важи оттук-нататък.

Колегата му Валентин Николов обясни, че вместо тази разпоредба е предложена друга, която дава достатъчно възможност на КЕВР да наблюдава дейността на енергоразпределителното дружество. По неговите думи, регулаторът вече ще бъде информиран за намеренията за прехвърляне на дялове от енергийни дружества и, ако прецени, ще може да назначи специален управител.

Кой е сега партньорът на ГЕРБ - ДПС или "Обединени патриоти", попита Юлиан Ангелов (Обединени патриоти). „Не може неща, които защитават националния интерес, да бъдат бойкотирани зад гърба ни. Как това предложение, като ни подкрепяте, ще мине с 15 човека в зала", обърна се Ангелов към БСП. В отговор от левицата декларираха, че утре цялата група ще бъде в залата и ще подкрепи текстовете.

Рамадан Аталай го репликира, че в момента се разглеждат изменения в Закона за енергетиката, а не дали ДПС е коалиционен партньор на ГЕРБ. „ДПС не е коалиционен партньор на ГЕРБ, а вие ги водите към бездна", подчерта той.


Тагове: ЗЕ, промени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972