EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какви са правата ми при пътуване?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какви са правата ми при пътуване?

mail13:01 | 21.01.2020прегледи 1238 коментарикоментари 0


Потребителите бяха предпразнично изненадани с решението на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да въведе от 28 декември по-високи граници на отговорността на авиокомпаниите, свързани със загубен, забавен или повреден багаж. Максималната сума, за която може да претендират пътниците при проблеми с куфара, вече е 1288 SDR - почти 1600 евро. Досега тя беше около 1200 евро. SDR е специфична валута, чийто обменен курс се определя от МВФ. Към 20.12.2019 г. 1 евро се равнява на 0,81 SDR.

Какво да предприемете

Когато багажът ви не пристигне или дойде повреден, още на самото летище на гише „Рекламации на багажи“ попълнете т.нар. PIR – протокол, в който да се опише проблемът.

В срок до 7 дни трябва да се попълни и сходен формуляр на сайта на авиокомпанията. В подобни случаи пътникът може да си купи т.нар. вещи от първа необходимост, като пази касовите бележки за тях и в последствие може да поиска възстановяване на разходите от авиокомпанията.

Когато изтекат 21 дни, а багажът още не е пристигнал, то той се счита за загубен и трябва да се подаде нов формуляр на сайта на превозвача, с който да се поиска обезщетение за загубения багаж. Изпратете копие от билетите и багажните етикети, както и от попълнения PIR, снимки. Запазете си копие от жалбата.

Независимо дали куфарът е забавен, изгубен или повреден, имате право на обезщетение, чийто размер зависи от действителната стойност на вредата в конкретния случай. Много често се изплаща фиксирана сума на килограм липсващ багаж.

Полезни съвети

При пътуване с ценен багаж е добре да го застраховате. Освен това вещи като лаптоп, фотоапарат, бижута или ключове за жилището не бива да се слагат в чекирания багаж – оставете ги в ръчния си багаж.

Преди полета проверете в сайта на авиокомпанията дали има ограничения за вещите, които ще превозвате. Ако в куфара сложите вещи като таблет, фотоапарат или други ценности, което е забранено, не очаквайте да бъдете компенсирани в случай на повреда или загуба.

Направете снимка или видео със съдържанието на куфара.

Изберете си здрав куфар. Не разчитайте на това, че може да получите обезщетение, ако той е от некачествени материали и се счупи, или има стари повреди.

Махнете всички етикети от предишни пътувания, сложете бадж с името, адрес, имейл и телефон. Така, при необходимост, авиокомпанията ще може да се свърже с вас.​

Над половината от пътниците в ЕС не познават правата си

Европейската комисия публикува резултатите от проучване на Евробарометър за правата на пътниците в ЕС. Според него едва 43% от гражданите, пътували със самолет, жп транспорт на дълги разстояния, автобус или ферибот през последните 12 месеца, знаят, че в ЕС са въведени специални права за пътниците. Те се определят на равнище ЕС и се прилагат от доставчиците на транспортни услуги, а националните органи отговарят за контрола по прилагането им. Различията в практиките между отделните държави затрудняват пътниците и те не винаги имат яснота към кого да се обърнат и какво да направят, особено при трансгранични пътувания. ЕК вече полага допълнителни усилия за повече яснота и започна кампания за повишаване на осведомеността.

Факти в подкрепа:

- 32% от всички анкетирани знаят, че в ЕС разполагат с права при пътувания с въздушен, железопътен и автобусен транспорт или с фериботи. Едва 14% знаят, че тези права важат и за въздушния транспорт, 8% — за железопътния транспорт, 5% — за автобусния транспорт и 3% — за пътувания с кораб или ферибот.

- Делът на пътниците, които считат, че са били добре информирани за правата си от страна на транспортните дружества преди началото на пътуването варира: 40% при въздушния транспорт, 29% при корабите или фериботите, 26% при железопътния транспорт и 26% при автобусните превози. Този дял е още по-малък, когато става дума за информацията, получавана по време на пътуването и след него.

- Делът на пътниците, които са се сблъсквали с проблеми и са подавали жалба е по-голям при пътувалите със самолет, отколкото при другите видове транспорт: 37% при въздушния транспорт срещу 26% при автобусния, 24% — при железопътния и 18% — при пътуващите с кораби и фериботи. При тези, които са се сблъсквали с проблеми при пътуване, но не са подавали официална жалба (72%), най-изтъкваната причина е усещането, че подобна жалба би била безполезна (45%) и че паричната компенсация не си струва усилието (25%).

- При пътниците, срещнали проблем по време на пътуване с въздушен транспорт, 53% посочват, че авиокомпанията се е отзовала по някакъв начин (предлагайки храна и напитки или алтернативен полет, възстановяване на цената на билетите, финансова компенсация, настаняване и т.н.) независимо от това дали пътниците са подали жалба или не. Едва 43% от респондентите, пътували с железопътен превоз, и 38% от пътувалите с автобус, кораб или ферибот, посочват, че транспортните дружества са съдействали на пътниците.

- 55% от срещналите проблеми при пътуване и подали жалба до транспортното дружество, заявяват, че са удовлетворени от начина, по който е била разгледана жалбата им, но едва 37% от тях са удовлетворени от информацията за процедурите за подаване на жалби, предоставена от транспортното дружество.

- Огромната част (81%) от потърсилите съдействие за лица с увреждания или с намалена подвижност (т.е. 8% от респондентите), заявяват, че са били удовлетворени от реакцията на транспортното дружество. Този дял спада (60%) при ползване на повече от един вид транспорт./ Активни потребители


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg