EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Какви права има съсобственик на имот?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какви права има съсобственик на имот?

mail13:30 | 06.03.2014прегледи 1141 коментарикоментари 0


Един имот обикновено има няколко съсобственици и за съжаление те често не могат да се разберат какво да правят с имота. Как един от тях може да продаде своя дял, ако останалите не са съгласни на споразумение и отказват контакт с него?
Съсобственик на недвижим имот може да продаде своята част от имота на трето лице, само след като предостави пред нотариус писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и цена, и декларира, писмено пред него, че никой от съсобствениците не е приел това предложение, разкрива консултант Таня Китик.
В случай че останалите съсобственици отказват да получат тази декларация и не искат да се подпишат, че се отказват да закупят дадената част, специалистът съветва да се обърнем към нотариус. Той ще подготви необходимите документи, по законоустановен ред ще връчи декларациите на съсобствениците и ще извърши последващата сделка по покупко-продажбата.
Това е законова възможност, която дава право на съсобственика да извърши разпоредителна сделка със своята собственост. А самите подробности по процедурата нотариусът коментира с клиента при консултацията.
Да, съсобственикът може да продаде само своята част от имота, потвърждава брокер Кристина Найденова. Но без съгласието на другите съсобственици няма никаква възможност да продаде целия имот. Според брокера много трудно се намират купувачи за идеалните части, защото обикновено купувачът иска да купи целия имот.
Адвокат Милена Миткова допълва, че нотариалнате покана не е обвързана с местонахождението на имота. По думите й дори е много по-удачно съсобственикът да потърси нотариус в града, където живеят другите наследници.
За икономия на средства, вместо нотариална покана, може да им изпрати покана със заверка на съдържанието чрез пощата (около 10 лева). Кани ги на определена дата да се явят при конкретен нотариус и да купят дела му за определена цена, като неявяването ще се счита за отказ да купят. Ако не се явят, нотариусът прави протокол и съсобственикът е свободен да продава, но на цената, която е предложил на другите съсобственици./източник:/ceb.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876