EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Каква ще е цената на бездимните цигари ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Каква ще е цената на бездимните цигари ?

mail10:03 | 18.07.2018прегледи 685 коментарикоментари 0


Окончателният размер на акциза на бездимните нагреваеми цигари ще бъде уточнен преди второто четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Това стана ясно след заседание на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции. Новата по-висока ставка ще влезе в сила от 1 октомври, заяви председателят на комисията Емил Димитров: "Аз предполагам, че това ще стане между двете четения, самият размер на акциза. На този етап е заявен 40, но това ще стане между двете четения". Очаква се законопроектът да бъде разгледан на първо четене още тази седмица в пленарната зала.

Миналата седмица депутатите от бюджетната комисия, която е водеща по този законопроект, прие на първо четене увеличение на акцизната ставка от 1 октомври. Въпреки, че в първоначалния законопроект е записано уеднаквяване на акцизната ставка на тютюна за бездимни цигари с тази на конвенционалните, от ГЕРБ поеха ангажимент между двете четения текстовете да бъдат променени.С увеличението на акциза, цената на новия тип цигари ще се вдигне от 5,50 на 6 лв. лева. Първоначалното предложение на ГЕРБ, което предизвика спорове, предвиждаше двоен скок - на 10 лева.

Според новото предложение – акцизът ще се измерва на база количество тютюн и ще е 40% от ставката на конвенционалните цигари. По този начин ще могат да се облагат и друг вид изделия, не само съществуващите в момента на пазара нагреваеми бездимни цигари. Очаква се след промените ефектът в бюджета да е 5-6 млн. лева допълнително.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg