EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Каква ще е компенсацията за скъпия ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Каква ще е компенсацията за скъпия ток

mail18:20 | 21.12.2021прегледи 649 коментарикоментари 0


Компенсации заради скъпата електроенергия се очаква да бъдат получени от декември тази година до края на март 2022 г. Освен компенсациите, които са заради скъпия ток, ще се предложи да се включат и такива за потребителите на природен газ на регулиран пазар. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг пред журналисти във ведомството.

Компенсациите за електроенергията ще се изчисляват спрямо реалната борсова цена в сегмента "ден напред" за юли. Това е базата, от която се тръгва, т.е. 185,59 лева на мегаватчас. Съответно всички консуматори, които са подписали дългосрочни договори под тази цена, няма да получат компенсации.

Размерът на компенсацията ще бъде 75 процента от разликата между базова цена и реална средномесечна борсова цена за съответния месец, но не повече от 30 на сто от реалната цена.
Енергийният министър изтъкна, че всички предложения ще се обсъдят в Министерския съвет. Схемите ще продължат да се доразработват.

Министър Николов добави, че България продължава да бъде и ще става все по-устойчив член на единия европейски енергиен пазар, което означава, че не може само в страната ни да се поддържат много ниски цени. Високите цени на тока се наблюдават във всички европейски страни. През декември единствената държава, която е успяла да поддържа по-ниска цена от България, е Полша.

Енергийният министър посочи, че само за 12 месеца цените на въглеродните емисии са се повишили приблизително четири пъти - от 20 евро на 81 евро на тон. Това се отразява директно на въглищните централи и компенсациите, които трябва да се плащат за тях, и влияе доста тежко на тях. На годишна база "нещата при природния газ изглеждат доста по-стряскащи" - стойностите са се повишили от 20 евро до над 160 евро. Последният пазарен компонент, който реално движи производството на електроенергия, е петролът. Той през последната година също значително е поскъпнал, но с по-бавни темпове - повишението е от 50 долара до 71 долара за барел сорта Круд (суров петрол - бел. ред.). Това е важно да се знае предвид някои специфики на дългосрочни договори, които България има за доставка на природен газ.

Александър Николов уточни, че средствата за компенсациите за високата цена на електроенергия ще надхвърлят 900 млн. лева само в тази част в рамките на 4-те месеца. Отделно е разработена схема за подпомагане на мрежовите оператори, относно реализираните технологични разходи. Тази схема ще обхване изцяло прогнозната цена на Комисията за енергийно и водно регулиране като долна граница до реалната цена, на която операторите заплащат технологичните си разходи. По текущи оценки тази мярка ще бъде приблизително 350 млн. лева. Според министъра това ще предотврати натрупването на допълнителен дефицит на операторите, който, ако бъде натрупан, трябва да бъде платен от всички потребители. По този начин се намалява потенциално бъдеща тежест върху цената на тока както за битовите, така и за бизнеса.

Относно подкрепата за потребители на регулиран пазар на природен газ ще бъде предложена схема с фиксирана стойност на мегаватчас за разходите за ресурс. Това ще доведе до смекчаване на натиска за потенциално повишаване на цените на топлоенергия към крайните потребители в активния отоплителен сезон, допълни Николов. Тук общият размер на помощта ще бъде около 200 млн. лева.

В рамките на следващите четири месеца ресурсът, който ще бъде отделен по различни пера, ще надхвърли 1 млрд. и 500 млн. лева, обобщи министърът на енергетиката. Парите ще бъдат осигурени от Фонда за сигурност на енергийната система, дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг, както и от държавния бюджет, откъдето ще бъдат планирани от 700 млн. лева до 1 млрд. лева в зависимост от пазарната динамика. Александър Николов отбеляза, че средствата от бюджета ще бъдат последното перо, което ще бъде използвано.

Всички предложения по тази схема подлежат на нотификация от Европейската комисия, решение на МС, което ще бъде обсъдено утре, както и от потенциална работна група между Министерството на енергетиката и Министерството на финансите за финализиране и подготовка на необходимите решения. "Целта е да се справим с всички необходими изисквания и да бъде взето решение преди 30 декември, което ще даде възможност както на битовите потребители, така и на бизнеса, да имат яснота и предвидимост за предстоящите разходи в следващите зимни месеци", коментира още министърът.

В допълнение с всички замесени контрагенти се обсъждат средносрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до значително по-висока прозрачност, пазарна ориентираност на цените и предвидимост както за производителите, така и за потребителите.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158