EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Каква ще бъде цeната на хляба?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Каква ще бъде цeната на хляба?

mail17:05 | 16.09.2021прегледи 682 коментарикоментари 0


Цената на хляба като пазарна стока ще продължи да расте, заяви за „Фокус”  Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС),  във връзка с поскъпването на хляба и хлебните продукти.

"Каква ще бъде цената ние не можем да определим. То е забранено и по закон, а не е и във възможностите на нито един анализатор да определи цената на хляба, защото всеки производител има собствена себестойност, която се определя както от неговите енергийни, транспортни разходи, както от цената, която плаща за човешкия труд, както и от факта на какъв пазар оперира той и каква дистрибуция прави, както и на какво ниво е модернизацията на производството. Единственото, което можем да потвърдим, четейки и правейки анализи, е, че трендът на всички компоненти продължава да бъде обявяван за растящ", коментира Кукушева.

Тя изтъкна, че в момента има 20% инфлация, а повишаването на цените в световен мащаб също е факт и никой не може да го пренебрегне. "За една година имаме 200% повишение на цената на газа, за една година имаме 150% повишение на цената на електрическата енергия. За една година в рамките на жътвата цената на основната суровина се увеличи с 30% и анализаторите и борсовите играчи заявяват, че тя ще продължи да расте. За същата една година транспортните разходи на фирмите се покачиха само на ниво гориво с 20%. С оглед на всички тези компоненти и най-вече инфлацията в България това значи, че цената на хляба като пазарна стока, която има своята пазарна стойност, която е пазарно сформирана, ще продължи да расте", убедена е председателката на браншовия съюз.

Обаче според експертите на КНСБ цената на хляба ще стигне до 2 лева за килограм. Производители от различни райони вече вдигнаха цените с 10-15 стотинки, а други обявиха, че предстои да го направят. Така в магазините хляб от 700 грама вече струва между 1,40 и 1,70 лв.

Според данните на синдиката за година хляб “Добруджа” е поскъпнал с 4,2%, а цената на пшеничното брашно се е повишила със 7,3%. Средната цена на килограм хляб “Добруджа” достига 1,72 лв., при 1,65 лв. преди година. Независимо от очакваното възстановяване на производството на пшеница през 2021 г., изкупните цени на зърното у нас остават сравнително високи.

Основната причина за поскъпването на храните у нас е ръста на цените на горивата, природния газ и електрическата енергия, най-вече на тази за фирмите. Припомняме, че в края на юли бизнесът предупреди, че цената на тока на енергийната борса у нас е най-високата в Европа. В същото време цената на природния газ се вдига пореден месец.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg