EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Каква е структурата на българската икономика?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Каква е структурата на българската икономика?

mail10:08 | 02.11.2017прегледи 9535 коментарикоментари 0


Каква е структурата на българската икономика към момента, сравнена с тази на други страни от ЕС. Ето подбор на Industry Watch Bulgaria, на базата на данните от Евростат.

- Делът на индустрията в добавената стойност в България е 24.4%, при 19.4% средно за ЕС; България е сред страните с най-висок дял на промишлеността, както впрочем и повечето страни от Централна и Източна Европа. Делът на индустрията е нараснал с 1.7 процентни пункта за последните три години – от 22.7% през 2013.

- Делът на добавената стойност, създадена от сектора на информационните и комуникационни технологии, е 6.2%, като България е на 5-то място в ЕС по значимост на сектора. У нас той е относително по-значим отколкото в Румъния, Чехия и Естония, например.

- Търговията, транспортът и туризмът създават 22.1% от добавената стойност, при 18.4% средно за ЕС. Сред водещите 10 страни по значимост на тези дейности са водещите туристически дестинации.

- Строителството и операциите с недвижими имоти създават сравнително малък дял от добавената стойност в България – съответно 3.9% и 9.6%, при стойности средно за ЕС от 5.3% и 11.4%. Строителството в България е близо 2 пъти по-малко в относително изражение от Словакия и Полша например. Операциите с имоти създават с повече от 1/3 по-малък дял от брутната добавена стойност у нас в сравнение с Гърция, Италия, Великобритания и Франция.

- Делът на публичната администрация, отбраната, образованието и здравеопазването е значително по-нисък в България в сравнение със средните стойности за ЕС.

- Финансовият сектор създава относително голям дял от добавената стойност, като по този показател България е 3-та в ЕС след Люксембург и Кипър (и малко след Швейцария).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg