EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какаото свършва!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какаото свършва!

mail09:15 | 30.12.2011прегледи 1144 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

Все повече шоколадови предприятия се тревожат за бъдещите доставки на какао, посочва RFI. Производството се увеличава, но не достатъчно, за да задоволи все по-голямата консумация. Ето защо има опасност от дефицит от 1 млн. т до 10 години.
Основната причина за това безпокойство е несъответствието между световната продукция на какао и нивото на консумация. Продукцията редовно се увеличава през последните години, консумацията също. Регистрира се ръст от 2,5% на година в световното търсене на шоколад и съответно на какао.
Това увеличение идва от новите консуматори на Азия. С подобряването качеството на живот в Китай и Индия нарастват и апетитите към шоколад и шоколадови изделия. Засилено търсене има и от Източна Европа и особено Русия. Европа и САЩ вече не държат монопола на консумация на шоколад.
Индустриалците се опасяват, че няма да могат да отговорят на търсенето. От което пък идва силното увеличение на цените на какаото и шоколада. За да бъде разбран този страх, трябва да се вникне в самото производство на суровината. Какаовите дървета виреят около Екватора, а основното производство е в Западна Африка.
Четири африкански страни произвеждат 70% от световната реколта - това са Нигерия, Камерун, Гана и Кот д`Ивоар. Последната страна е първи производител в света от 30 години насам, като не спира да увеличава производството си. Реколта 2010-2011 г. би рекорда с 1,5 млн. тона. Гана, която е на второ място, също се доближи до един милион тона продукция.
Проблемът е, че реколтата се увеличава по-бавно или поне не с ритъма, който е зададен от консуматорите. Производителите са зависими и от времето. Например, тази година беше добра, но нищо не гарантира, че новата реколта 2011-2012, за чието начало се смята октомври, ще повтори рекордите.
От друга страна, производителите в Кот д`Ивоар са оставени на произвола на съдбата през последните години. Държавата се оттегли от управлението на какаовите насаждения, плантациите остаряват, пътищата не се поддържат. Сегашното управление обещава страната да се върне към отговорностите си, но ще е нужно време това да стане, а и едва ли ще е достатъчно.
В идеалния случай на засиленото търсене трябва да се отговори с увеличаване на добивите. В Кот д`Ивоар сега добивите са твърде слаби, а могат да бъдат удвоени, дори утроени чрез по-добре обучени плантатори и иновации, подобряване на пътищата, за да бъде улеснен транспортът. Важно е и производителите да бъдат по-добре платени, за да могат да се издържат единствено от отглеждането на какао. В момента някои от тях са се насочили към други по-доходоносни култури.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg