EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как ще се строят пътища по новите ОП?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се строят пътища по новите ОП?

mail16:00 | 13.01.2014прегледи 806 коментарикоментари 0


Какво се случва с големите инфраструктурни проекти в страната? Масираното строителство на пътни участъци, финансирани по новата ОП "Региони в растеж",  вероятно ще започне през 2015 г. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков.Той не изключи възможността това да стане и по-рано - още през втората половина на тази година. Сроковете зависят от това кога ще бъдат утвърдени новите оперативни програми. По новите проекти по бъдещата програма са предвидени 170 млн.  евро. През май се очаква да има готови проекти за 700 километра, разделени на шест лота. Ето още подробности за проектите.
Северната, Западна тангента
До края на януари предстои да бъде подписан договорът за строителството на Северната скоростна тангента. Веднага ще започне проектирането на обекта и напролет ще стартират строителните работи, които ще се финансират по ОП „Регионално развитие“. В последните работни дни на миналата година ВАС излезе с окончателно решение относно избора на изпълнител и в момента се подготвят документите за подписването на договора с консорциум „ХПВС-ССТ“.
Дължината на отсечката е 16.54 км. Стойността на договора е 149 999 999 лева без ДДС.  Срокът за приключване на проекта е до края на 2015 г.
Северната скоростна тангента е обект от изключително значение за София и страната, тъй като в нея се пресичат едни от най-важните пътни връзки на страната – АМ „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“ и пътят София - Калотина. Предвижда се изграждането на 19 съоръжения, 3 големи пътни възела и др.
Строителството на първия  участък на Западната дъга на Софийския околовръстен път се  извършва в график. На 19 декември 2013 г. ЕК е одобрила апликационната форма за проекта.
Магистралите
През 2014 г. предстои да завърши изпълнението на близо 15 км от АМ „Струма“ - лот 4 Сандански – Кулата, както и 65 км от АМ „Марица“. До средата на годината ще завърши и изпълнението на обходния път на Враца.
В график са строителните работи за лот 2 от АМ „Струма“ – Благоевград – Дупница, който трябва да завърши през 2015 г.
Продължава и работата на лот 4 Сандански – Кулата. Допълнителната процедура, която стартира заради изместването на откритите инженерни мрежи приключи и предстои подписването на договора с изпълнителя. Срокът за завършването на обекта, който по договор е март 2014 г., ще бъде удължен с 90 дни, колкото е и срокът за изпълнение на допълнителните дейности.
Изпълнителят на лот 1 Оризово – Димитровград от АМ „Марица“ в момента подготвя актуализирана технологично-строителна програма, за да компенсира изоставянето, което се констатира на обекта. От строителя на лот 2 Димитровград – Харманли постъпи писмо с искане за удължаване на срока за изпълнение, тъй като по договор той изтича през февруари 2014 г. На обекта има неотразени в инвестиционния проект инженерни мрежи – два високоволтови електропровода, два газопровода и кабели, собственост на различни оператори и това възпрепятства строителните работи в срок. Трудности има и с водите от язовира при с. Крепост и поради това е необходимо да се вземат допълнителни мерки, обясни инж. Чайков.
Транзитни пътища
През 2014 г. продължава работата по проектите, изпълнявани по ОП „Регионално развитие“ и „Транзитни пътища V“.
В края на януари ще бъдат стартирани търговете за рехабилитация на старите участъци от АМ „Тракия“, които ще се финансират по „Транзитни пътища V“. Ще бъдат рехабилитирани около 46 км – от км 5+500 до км 10+000, от км 63+000 до км 90+200 и от км 119+700 до км 133+600. Участъците са на изхода на София, в близост до Пазарджик и Пловдив. Срокът на строително-монтажните работи ще бъде 18 месеца и към изпълнителите ще бъде поставено условието в петък и неделя следобед и в празнични дни да се осигури нормална проходимост по ремонтираните автомагистрални участъци, за да не се затруднява трафика.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg