EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как ще се развие схемата 60/40

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се развие схемата 60/40

mail09:05 | 18.05.2020прегледи 617 коментарикоментари 0


Мярката 60/40 ще продължи да действа след 1 юли, но с нов дизайн. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в Министерския съвет.
Според последните промени тази мярка ще действа до 30 юни, до тази дата работодателите могат да кандидатстват за компенсации. А след 1 юли тя ще продължи да действа, но ще е с нов дизайн и по нов начин, който в момента се обсъжда и предстои да бъде представен на социалните партньори, за да се дискутира с тях, посочи министърът.
По схемата 60/ 40 до момента са подадени 12 187 заявления за 191 344 работници и служители. Сачева заяви, че схемата може да има само два индикатора за оценка - колко души се очаква да запазят работата си чрез нея и колко е спаднал ръстът на регистрация на безработни, а всички други сметки нямат значение, защото това е мярка за подкрепа на заетостта.
Социалният министър обсъжда заедно с министър Желязков възможността от 1 юли до 15 юли компаниите, които са регистрирани в икономическите дейности пътнически, градски и крайградски транспорт и друг пътнически и сухопътен транспорт да могат да кандидатстват за получаване на подкрепа от държавата в размер на 290 лева за зает за период от 6 месеца. Заетите в сектора са около 29 000 души. За транспорта са отделени 40 милиона лева, но общият размер на мярката е 85 милиона. За останалите пари ще има допълнителни разговори. Схемата ще се комбинира с новия вариант на мярката 60/40. Транспортът се подкрепя, защото пострада много от кризата, коментира министър Сачева и допълни, че този сектор помага на хората да ходят на работа и на безработните да намрят.
Конкретните условия на новата схема ще бъдат обявени с постановление на МС, което се очаква да бъде прието в рамките на две седмици.
По ОПРЧР има ресурс от 120 милиона лева, който ще бъде планиран за субсидирана заетост за тези, които вече са останали без работа, за да бъдат върнати обратно на пазара на труда. Областните комисии по заетостта ще насочват безработните към съответните сектори. Тази мярка ще се обяви във втората половина на юни.
По отношение на вече действащата схема 60/40, Сачева посочи, че средства по нея получават различни компании, предимно малки и средни, има и много малки компании с по един -двама души заети, но и с голям процент заети. Най-големият брой хора, за които сме превели средства, е за компания за кабели на автомобили , където общият брой заети е 2 289 души, каза Сачева. Има пример и за малка пералня в Бургас.
Новорегистрираните безработни от 13 март са 99 755 човека, съобщи министър Сачева. Тя припомни, че в началото на извънредното положение стартирахме с 201 хиляди души без работа към 13 март. Към днешна дата общият брой безработни са 300 хиляди и 766 души, но 201 хиляди бяха безработни преди 13 март, уточни Сачева.
От началото на кризата до момента 28 271 души са постъпили на работа, предимно в здравеопазване - немедицински дейности, социални дейности, патронаж , в сектора на транспорта, в производството на храни и напитки, логистика , доставка.
Среднодневният брой на регистрираните безработни в периода на началото на кризата скачаше с бурни темпове, имаше и ден с 9000 регистрирани, но към момента , в резултат на мерките, се задържа ръстът на регистрация на безработни и за 13 май данните сочат, че общо 1538 са се регистрирали, като 833 от тях са заявили, че се регистрират поради кризата с коронавируса, каза министър Сачева.
Министърът съобщи, че има готовност еднократната помощ от 375 лева да се предоставя до края на годината за родителите в неплатен отпуск.
Средствата за нея са 20 милиона лева, като два пъти се правят промени в условията и в момента единственото изискване е хората да са в неплатен отпуск. Подоходният тест е с висока летва - 610 лева на член от семейството, припомни Сачева. Тя допълни, че от Министерството са готови, ако е необходимо, да я преразгледат още веднъж, но на този етап интересът през последните десет дни е устойчив - 300 души на ден.
До този момент има 52 заразени потребители и 44 души от персонала на социалните услуги. Общият брой на потребителите на домове за стари хора, социални услуги за хора с увреждания и социални услуги за деца е 16 750, на персонала 10 850, съобщи Сачева. Тя допълни, че са предприети всички мерки те да бъдат изолирани. На този етап единствено във Видин има силна концентрация на заразени хора, има области, в които няма нито един заразен.
Всички социални плащания са гарантирани, няма да има никакви забавяния по отношения на тях, каза Сачева.
Тя припомни, че от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7 на сто, а минималната ще стане 250 лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg