EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как ще се развиват регионите у нас?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се развиват регионите у нас?

mail08:05 | 12.10.2022прегледи 519 коментарикоментари 0


Северният централен регион на България ще се утвърждава като бързо развиващ се регион с млади хора и бъдеще. Това е заложеното в одобрената от регионалния съвет за развитие на региона Интегрирана териториална стратегия за неговото развитие, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Визията за Северния централен регион е за бързо и устойчиво развиващ се европейски регион, интегрална част от Дунавското пространство, където младите хора виждат своето бъдеще и личностна реализация, каза кметът на община Габрово Таня Христова, която беше председател на заседанието.

За реализирането на заложените приоритети за региона, сред които икономически подем и трансформация, развитие на човешкия потенциал и социален растеж, устойчиво териториално развитие и свързаност, е необходимо всички да работят в партньорство и сътрудничество, каза на заседанието заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева. В документа са включени предложения на много заинтересовани страни за най-важните приоритети, поясни тя и поздрави всички за активното участие в подготовката и консултирането на стратегията.

Близо 1 млрд. лв. ще бъдат необходими за постигане на приоритетите. Средствата ще могат да бъдат осигурени чрез привличане на различни финансови инструменти и средства по Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г.

Заместник-министър Георгиева напомни, че стратегията е само рамка, която е достатъчно гъвкава и дава свобода на всички. За пръв път на регионално ниво могат да бъдат избирани и подреждани приоритетите и да се направляват инвестициите така, че да се финансират най-важните ключови проекти за региона, подчерта тя.

Вече са одобрени стратегиите за развитие и на шестте региона за планиране в страната. С приемането на ИТСР на 6-те региона за планиране ще приключи важната процедура по стратегическа подготовка за новия програмен период и ще бъде даден старт на практическото изпълнение на инструмента Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). 40 средни и големи общини ще се състезават с проекти за общо 2,5 млрд. лв. по новата оперативна програма за регионално развитие. Средствата ще финансират реализирането на интегрирани териториални инвестиции.

ИТИ е териториален инструмент на Кохезионната политика, който за пръв път се въвежда в България през новия програмен период 2021-2027 г. Той произтича от регламентите на ЕС и цели да подкрепи предложени проекти на принципа "отдолу-нагоре". Водеща роля при предлагането на проекти ще имат местните заинтересовани страни, така че наистина да бъдат идентифицирани и изпълнени най-важните за териториите инвестиции. Приоритет в тях ще е икономическата насоченост, което отваря възможността за хибридното финансиране с останалите програми. Предимство при оценяването на предложените инвестиции ще се дава на проекти, инициирани от повече от една заинтересована страна в съответния регион. Целта е да се постигне над общинско значение за всяка инвестиция. Финалната стъпка за одобрение на всички проекти на интегрирани териториални стратегии е внасянето им за разглеждане и одобрение от страна на Министерски съвет.

През втората половина на септември регионалните съвети приеха интегрираните териториални стратегии за развитие на Северозападния регион за планиране, както и на Североизточния и на Югоизточния региони за планиране. В началото на октомври бяха одобрени териториалните стратегии за развитие на Южния централен регион за планиране и на Югозападния регион (ЮЗР).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg