EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как ще се развива ли капиталовият пазар?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се развива ли капиталовият пазар?

mail09:30 | 07.04.2011прегледи 658 коментарикоментари 0


Концепция за интеграция на "Българска фондова борса" АД и "Централен депозитар" АД в европейските и световни финансови пазари прие правителството и възложи на вицепремиера и министър на финансите изпълнението и контрола по изпълнение на концепцията. Това съобщи пресслужбата на кабинета. Документът определя насоките за организация, провеждане и приключване на интеграцията на БФБ и ЦД чрез приватизация, която да осигури тяхното бъдещо стабилно и ефективно управление, а в
резултат на това - и развитие на българския капиталов пазар като цяло. Консолидацията има три основни цели: развитие на българския капиталов пазар и гарантиране на неговото бъдеще сред европейските пазари; изграждане на по-ликвиден и по-надежден борсов пазар, с по-ефективна инфраструктура и практики, напълно хармонизирани с най-добрите международни стандарти; утвърждаване на българския капиталов пазар като инфраструктурен център за капиталовите пазари в региона.
Развитието на българския капиталов пазар е основният приоритет, залегнал в приетата от ръководството на "Българска фондова борса-София" АД Стратегия за развитието на БФБ за периода 2010-2012 г.
Правителството подкрепя тази цел като приоритетна, тъй като модерният и ефективно работещ капиталов пазар е фактор за българската икономика с пряко отражение върху икономическия растеж и финансовата стабилност, се посочва в съобщението. Развитието на лидвиден и надежден пазар, възстановяването на доверието на местните и чуждестранните инвеститори, въвеждането на атрактивни борсови продукти и повишаването на сигурността на борсовата търговия изискват постоянна хармонизация с европейските стандарти и активна и последователна политика от страна на участниците в капиталовия пазар, в т. ч. на държавата. Осъществяването на тази цел е неизбежно свързано с интегрирането на българския капиталов пазар с голям световен или европейски капиталов пазар.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg