EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как ще се пенсионират военни служители & полицаи?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се пенсионират военни служители & полицаи?

mail12:55 | 18.04.2015прегледи 527 коментарикоментари 0


„Предлагаме от 1 януари 2016 г. въвеждането на минимална възраст за пенсиониране за работещите в сектор „Отбрана и сигурност“. Предложената възраст е 52 години и 10 месеца и е равна на предвидената за работещите при условията на първа категория труд. Предвижда се плавното повишаване на възрастта с по 2 месеца за всяка календарна година до достигане на 55-годишна възраст за военнослужещите, МВР и МО и др.(лицата по чл. 69, ал. 1, 2, 3 и 6)”, обяви пред медиите министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Мерките ще бъдат включени към предложения от него за обществено обсъждане в началото на този месец, цялостен пакет за усъвършенстване на пенсионния модел и система.
„Служителите в специалните ведомства ще имат възможност да се пенсионират без да напускат службата, като така си запазват работното място и могат да останат по-дълго в системата, ако тя има нужда от тях“, подчерта министър Калфин. Промяната е продиктувана от отпадналото през 2015 г. изискване за прекратяване на осигуряването при отпускане на пенсиите за осигурителен стаж и възраст за пенсионираните при 3та категория труд. Предвижда тя да бъде приета от 1 юли 2015г. и по отношение на служителите в сектор „Сигурност и отбрана“.


Към момента, необходимите условия за пенсиониране на работещите в сектора са 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действителен в системата. Промените дават право и бивши служители в сектор „Сигурност“, които не са на служба към момента, но имат навършена възраст и стаж от 27 години, 18 от които в сектор „Сигурност“, също да придобият право да се пенсионират. „С промените даваме възможност на хората, натрупали изискуемите възраст и стаж, да упражнят правото си на пенсиониране“, подчерта министърът.


За работещите в сектор „Отбрана и сигурност“, които до 31 декември 2015 г. имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, е предвидено да могат да се пенсионират без оглед на възрастта до 31 декември 2018 г. Това ще им даде възможност да продължават да работят още 3 години в сектора, като едновременно с това започнат да получават полагаемата им се пенсия.


В представените предложения е предвидена възможността служители на специалните ведомства да си прехвърлят партидата от универсален пенсионен фонд в НОИ и така да получават пълната си пенсия от деня на пенсионирането. С предложените днес промени се създава възможност за лицата, които са вече пенсионирани по чл. 69 или предстои да се пенсионират до края на 2015 г. и са осигурени в УПФ, но нямат право на пенсия от този фонд преди навършване на общата възраст за пенсиониране, сами да изберат дали да продължат да получават пенсиите си от НОИ в намален размер, а в бъдеще – и допълнителна пенсия от УПФ или еднократно да прехвърлят натрупаните средства към НОИ и по този начин за тях да отпадне намалението в размера на пенсиите им. Срокът, който ще имат за да направят този избор е една година, считано от влизането в сила на промените в КСО.


Отделен фонд за ранно пенсиониране на служители от сектор „Отбрана и сигурност“ да се обособи в рамките на Държавното обществено осигуряване, също е записано в предложенията. Според екипа на МТСП, натрупаната сума в него ясно ще покаже, че ранните пенсии на служителите от сектора се покриват единствено от техните осигуровки. По думите на министър Калфин, малко над 2000 служители са се пенсионирали през 2014 г. „Това е малък процент от общия брой пенсионери и те не тежат на осигурителната система“, категоричен е министърът.


„Промените дават увереност на служителите, че могат да останат в системата, след като вече ползват пенсионните си права и така имат по-дълга кариера и по-високи доходи. Освен това се отчита стажът, натрупан в тази система, когато и да е, което ще даде възможност на много бивши служители да ползват право на пенсия. От друга страна се въвежда изискване за максимална възраст, за да не се създават обществени настроения срещу служителите в сектора“, обобщи министър Калфин. Той добави, че предложението е „максимално балансирано и даващо сигурност на заетите“.


„В рамките на общественото обсъждане на проектозакона сме готови да обсъдим всички добри идеи и предложения“, отбеляза още вицепремиерът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg