EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как ще се връщат парите за газ и парно?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се връщат парите за газ и парно?

mail12:25 | 15.04.2020прегледи 10790 коментарикоментари 0


Депутатите гласуваха възстановяването на надплатените суми за природен газ и парно. Механизмът за връщането на получената разлика от над 150 млн.лв. към потребителите, както и сроковорете са заложени в поправките в Закона за енергетиката, който беше приет на извънредно заседание.

Поправките в закона са необходими, за да бъдат уредени начините за връщане на парите на клиентите със задна дата от август 2019 г.

Сумите ще бъдат приспадани с всяка фактура на потребители, които имат месечно отчитане на парно и топла вода, а тези, които използват годишна изравнителна сметка ще получат сумата еднократно. В съответната сметка - изравнителна или потребителска – на отделен ред клиентите ще получават информация за размера на компенсацията, а в случай, че тя е по-голяма от първата сметка, ще се приспада от следващата, докато сумата не бъде изравненена.

Компенсацията трябва да бъде изчислена за сметките за всеки отделен месец от 5-и август 2019-а до 31-ви март тази година. Суми ще бъдат възстановявани и на клиенти, които са се отказали, но към 5 август 2019 г. и след тази дата са ползвали газ или парно.

Според приетите промени, "Булгаргаз" трябва да възстанови на топлофикациите и газоразпределителните дружества суми по договори за доставка на газ от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., след намаление на цената на газа от промяна на договора с "Газпром Експорт. ". При индустриалните клиенти - срока е до 31.12.2019 г. Надплатените суми за периода януари - март 2020 г. ще се връщат на индустрията с решение на обществения доставчик.

Промянята в закона е условие КЕВР да се произнесе със задна дата за цените на газа и парното, както и на електроенергията, произведена от топлофикациите от 05.08.2019 г. до 31.03.2020 г. Дружествата ще имат месец, за да определят какво имат да възстановяват на клиентите си.

Исканията на "Булгаргаз" вече на внесени в КЕВР и е започнало изчислението колко пари трябва да бъдат върнати на крайните клиенти. Очаква се до два месеца да бъдат ясни сумите, който ще се възстановят.

По време на дебатите депутатът от БСП Атанас Костадинов заяви, че опозицията подкрепя връщането на парите и уточни, по негови сметки потребителите ще получат по-малко от 10 лв. на домакинство на месечна база.

"За нас България загуби една година във възможността след решението на ЕК да поиска по-справедливи цени." добави Костадинов.
"Не повече от 30-35 % от цената , която говорим за връщане към хората, ще е легитимна да отиде към тях. Което в номинален смисъл на база на потребители на Топлофикация и газови и други потребители означава по-малко от 10 лв. на домакинство на месечна база" каза още той.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов отвърна, че не е съгласен с тази сметка.

"Що се отнася до "Топлофикация София", някъде около 40 милиона трябва да получи приблизително, и ако тези пари бъдат разделени, се получава около 60-70 лв. на абонат, не съм съгласен с вашите сметки " каза Николов./24 часа он лайн

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg