EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как ще работи Европейският фонд за отбрана?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще работи Европейският фонд за отбрана?

mail18:01 | 22.02.2019прегледи 658 коментарикоментари 0


Институциите на ЕС постигнаха частично политическо споразумение по Европейския фонд за отбрана, който ще допринесе за стратегическата самостоятелност на Общността, съобщи Европейската комисия.
Постигнатото споразумение засяга възможността фондът да предоставя подкрепа за промишлената разработка - от научните изследвания, разработката на прототипи, до сертифицирането на изделия за отбраната. Фондът ще подкрепя безвъзмездно проекти за съвместни изследвания. Научните изследвания и проектирането ще могат да получават финансиране до 100%. Бюджетът на ЕС ще съфинансира разходите за разработване на прототипи с до 20%. Изпитанията, окачествяването и сертифицирането ще имат бюджетна подкрепа до 80%.
Фондът ще подкрепя проекти на дружества от различни държави от ЕС. Ако отговарят на условията за допустимост, проектите ще подлежат на допълнително финансиране от 10%. Проектите ще бъдат определяни в съответствие с отбранителните цели, договорени от държавите в ЕС в рамките на общата външна политика и политиката на сигурността. Регионалните и международните приоритети, например в рамките на НАТО, може също да се вземат предвид, се посочва в съобщението.
Само съвместни проекти с участието на най-малко три отговарящи на условията участници от поне три държави от ЕС или асоциирани държави, ще могат да ползват тези възможности. Най-малко четири и най-много осем на сто от бюджета ще бъдат заделени за укрепване на водещото място на ЕС в технологиите в дългосрочен план и самостоятелността в областта на отбраната.
Само участници, установени в ЕС или в асоциирани държави, и върху които не упражняват контрол чужди държави или правни субекти от чужди държави, отговарят на условията за финансиране. Дъщерни фирми в ЕС на дружества от чужди държави ще могат по изключение да бъдат допускани до финансиране при определени условия, така че да не да бъдат застрашени интересите на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Субекти, установени извън ЕС, няма да получават финансиране, но могат да участват в проекти за сътрудничество. По този начин ЕС не изключва никого от ползване на ресурси от Европейския фонд за отбрана, но определя условия за получаване на финансиране, сходни с тези, с които дружествата от ЕС се сблъскват на пазарите на чужди държави.
Постигнатото споразумение предстои да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС. Европейският фонд за отбрана ще допълва други програми на ЕС с бюджет от 6,5 млрд. евро за усъвършенстване на стратегическата транспортна инфраструктура, така че тя да отговаря на изискванията на НАТО, както и предложената нова програма за научни изследвания с бюджет от 100 млрд.евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg