EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как ще намалеят хранителните отпадъци?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще намалеят хранителните отпадъци?

mail10:30 | 12.10.2012прегледи 619 коментарикоментари 0


86 % от отпадъците в магазините на шведската компания за обзавеждане IKEA се рециклират, като наред с това се прилагат проекти за устойчив добив на памук, от които се възползват 100 000 земеделски стопани в страните доставчици. Холандската верига за готови облекла C&А само за три години е удвоила продажбите си на изделия от биологично отгледан памук, като миналата година са продадени 32 милиона артикула.
Всичко това стана ясно на поредното издание в Брюксел на Форума за пазара на дребно. Участниците се ангажираха да предприемат конкретни действия във връзка с околната среда, подпомагащи устойчивото потребление и ефективното използване на ресурсите. Само за година броят на тези ангажименти се е увеличил с 30% и вече надхвърля 500, разпределени в три категории ("Какво продаваме", "Как продаваме" и "Какво е посланието ни").

Търговците се ангажират да предприемат доброволни действия за предотвратяване на отпадъците най-вече в хранителния сектор. Много търговци на дребно, сред които Metro Group, са разширили асортимента на риба от устойчиви източници, а REWE Group е информирала потребителите подробно по наболелия проблем с остатъчните вещества от пестициди в плодовете и зеленчуците.
Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: "Хранителните отпадъци са както икономически, така и морален проблем. Ето защо ЕК възнамерява до 2020 година да намали наполовина изхвърлянето на годни за консумация храни. Намесата на търговците на дребно е решаваща за избора на
потребителите. Те имат основна роля - дори отговорност - да напътстват потребителите при вземането на по-екологосъобразни решения. Търговците трябва да поведат усилията за изграждане на екологосъобразна икономика, за което понякога ще се наложи да плуват срещу течението. Днес сме свидетели на крачка в правилната посока - за намаляване на хранителните отпадъци".
Политиката на ЕС за отпадъците, формулирана в Пътната карта на Европа за ефективно използване на ресурсите, води до намаляване с 50% на изхвърленото количество годни за консумация храни до 2020 година, оползотворяване на отпадъците и елиминиране на нуждата от депонирането им.
Ангажиментите, поети от участниците във форума, поставят все по-силен акцент върху предлагането на стоки, произведени по устойчив начин - морски деликатеси, текстил, биологични продукти, изделия, разпространявани в условията на справедлива търговия, и сертифицирани дървесина и хартия. На тазгодишното издание на форума бяха оповестени редица постижения, свързани с установяването на най-добри практики.

 


Тагове: храни, отпадъци
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg