EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Как цените на електричеството ще се успокоят?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как цените на електричеството ще се успокоят?

mail08:10 | 30.11.2021прегледи 541 коментарикоментари 0


Ако България ограничи частично износа си на електроенергия, цените ще се успокоят. Това каза за БТА енергийният експерт Васко Начев. Той бе потърсен за коментар по повод сериозното поскъпване на електроенергията в Европа и за бизнес потребителите в България. Цената на европейските енергийни борси приближи 300 евро за мегаватчас, а в някои страни дори превиши тези стойности.

Във Франция цената на тока за днес е 302,14 евро за мегаватчас. Борсата в Швейцария затвори на цена от 297,51 евро, а тази в Хърватия - на 284,58 евро за мегаватчас. Българската независима енергийна борса затвори вчера при цена на електроенергията за днес от 278,41 евро /544,52 лева/ за мегаватчас. Най-евтиният ток днес отново е в Полша - 133,06 евро за мегаватчас.

Начев коментира, че в Европа има общ енергиен пазар и няма как да има дисбаланси в него. По думите му, когато цените вървят нагоре, вървят за всички, има едно единствено изключение в момента - Полша. Той уточни, че там е въведена рестрикция, която процентно ограничава износа спрямо производството на електроенергия. Според него това е изключително важна мярка в такава ситуация и е едно от първите неща, които новият парламент в България би трябвало да направи.

Енергийният експерт добави, че по подобие на Полша, и у нас може да се въведе някакъв лимит на износа на електроенергия. Идеята е определен процент спрямо производството на електроенергия да бъде за износ. Останалата част да остане в България, за има "собствен излишък". Проблемът в страната ни не е, че няма електроенергия, а че тя е скъпа. "Иначе произвеждаме достатъчно - много над това, което потребяваме, но общият енергиен пазар ни тласка в тъмносиньото", заяви Начев. Той уточни, че чудеса не може да се очакват, но със сигурност, ако се въведе такъв лимит за износа на ток, цените му ще спаднат. Само че е много важно докъде може да се стигне с тази рестрикция, тъй като тя трябва да бъде съгласувана с Европейската комисия.

По повод цената за регулирания пазар, която Комисията за енергийно и водно регулиране се очаква да повиши от 1 януари, Начев е на мнение, че там "нещата ще бъдат много внимателни в посока увеличение" и затова той не очаква то да бъде повече от 5 процента. За битовите потребители обаче бъдещото правителство и парламент могат да приемат някои важни мерки.

Първата е да бъде определен прагът на енергийната бедност. Друга мярка е да има екзистенциален минимум от 250 или 300 киловата месечно, които да бъдат по фиксирана цена. Оттам насетне, който смята, че за него е недостатъчно или може да си позволи да ползва повече електроенергия, тогава вече да плаща по пазарни цени. "Това е изключителен и точен начин, без много поправки", изтъкна Начев. Според него така със сигурност ще спадне и консумацията, защото сега, освен че българската икономика е много енергоемка, на битово ниво също много се пилее електроенергия.

Според енергийния експерт по-високите стойности на електроенергията в Европа се дължат на няколко фактора. Единият е много високите цени на емисиите. Освен това заради липсата на вятър, както и на повече облаци по това време на годината, автоматично производството от ВЕИ сектора намалява. Ако тенденцията на повишаване на цените на тока бъде запазена за дълго време напред, за Европа ще има много сериозни последици, тъй като "няма да може да изнесе едно копче извън ЕС".

Васко Начев прогнозира, че все пак цените на електроенергията в Европа няма да се повишат още много. Те ще се колебаят. Те ще зависят и от прогнозите за времето. Затова той се надява, че няма да има много студена зима, защото тогава "наистина нещата ще загрубеят", тъй като ще се повиши консумацията на природен газ, а това автоматично ще доведе и до поскъпване на тока.

Енергийният експерт очаква цените на тока в Европа да варират между 200 и 250 евро за мегаватчас. Той счита, че до края на 2024 г. пазарът няма да може да се успокои. Същото важи и за пазара на природен газ. Въпреки че и там в момента се забелязват тенденции за понижение на цената, до 2024 г. няма никакъв шанс да бъде успокоен пазарът, а пък 30 процента от електроенергията в Европа идва от природен газ. Причината, че до 2024 г. пазарите на електроенергия и природен газ няма да се успокоят, е, че "познавайки нефтения бранш, нещата не се случват от днес за утре там", завърши енергийният експерт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg