EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как Унгария ще плаща руски газ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как Унгария ще плаща руски газ?

mail18:11 | 13.04.2022прегледи 728 коментарикоментари 0


Унгария планира да плаща за руския газ в евро, конвертирано в рубли през "Газпромбанк", за да изпълни изискването, поставено от президента Владимир Путин за плащане в руска валута на синьото гориво от страна на "неприятелски" държави. Това заяви унгарският външния министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Путин предупреди Европа, че рискува руските доставки на газ да бъдат прекъснати, ако не плаща в рубли. 

"Що се отнася до плащането в рубли, имаме решение, което не нарушава никакви санкции, но в същото време осигурява доставките на газ на Унгария", каза унгарският външен министър.

Съгласно схемата, дъщерното дружество "Це Е Е Енерджи" (CEE Energy) на унгарската държавна енергийна компания Ем Ве Ем (MVM), ще направи предстоящата трансакция в евро, което "Газпромбанк" ще конвертира в рубли, а след това ще прехвърли на руската "Газпром експорт", поясни Сиярто. Той не навлезе в подробности дали поевтиняването на руската валута ще повлияе на новите условия за плащане.

Той също така каза, че опцията за плащане в друга валута, а не в евро, е включена в двустранен договор между "Це Е Е Енерджи" и "Газпром експорт", сключен през септември, който сега ще бъде променен, за да отрази планираните изменения.

С наближаването на срока за плащанията Европейската комисия заяви, че договорите, изискващи трансакцията да се извърши в евро или долари, трябва да се спазват.

Миналата седмица премиерът Виктор Орбан каза, че Унгария е готова да плати в рубли за руския газ, разбивайки опитите за единна позиция на Европейския съюз, който търси единен фронт в противопоставянето на искането на Москва.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162