EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как търсят работа млади италианци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как търсят работа млади италианци

mail14:30 | 25.07.2012прегледи 616 коментарикоментари 0


Рим, специално за БТА от Христо Петров
Висшият институт за философски, юридически и социални дисциплини "Джузепе Тониоли" в Милано разпространи днес резултатите от проучване на тема "Младеж и труд". Данните са събрани чрез анкетиране на 4500 италианци и италианки на възраст между 18 и 29 години.
Първата констатация е, че младите хора се приспособяват към по-ниско възнаграждение и незадоволителна работа като временно решение за преодоляване на икономическата криза и избягване на безработицата.
 

Едва 20 процента от трудово заетите са напълно удовлетворени от работното си място, докато 25 на сто от анкетираните намират малко или никакво удовлетворение от полагания труд, като тази неудовлетвореност достига един на всеки трима младежи в южна Италия, където възможностите за намиране на работа са по-ограничени.
 

Преобладават недоволните от трудовото възнаграждение, които са 55 процента от всички анкетирани и 52 процента от дипломираните висшисти. Въпреки това младите италианци не се отказват лесно от работните си места и 46,1 процента са напуснали поради изтичане на трудовия договор, а по-малко от 15 процента са се отказали поради недоволство и без да си намерят предварително нова работа. Над 35 процента са напуснали, след като са си намерили нова и по-добра работа.
 

Данните сочат, че 48,9 на сто от младите хора са готови да си търсят работа в чужбина, докато 20 процента не желаят да напускат Италия. Повече от 52 процента от младото население на северна Италия е обърнало поглед към чужбина. Тенденцията е повече изявена при младите италианци, докато само една трета от младите италианки би се решила да напусне страната. Променя се и подходът на младите хора при търсене на работа. Макар 70 процента от анкетираните да отговарят с "да" на въпроса ще използват ли класическия метод с разпращане на биографичните си справки по предприятия и учреждения, вече 53 процента виждат Интернет като основен инструмент за намиране на работа. Само 36 на сто от анкетираните ще търсят услугите на агенциите по трудово настаняване, докато 40 процента ще се осланят на семейните познанства, а 30 на сто смятат да пуснат обяви във вестниците.
Според проучването младите хора под 30-годишна възраст, които нито работят, нито учат са 20 процента. Те са описани като "немотивирани и разочаровани" младежи, които не са в състояниеда планират положително своето бъдеще, тъй като го виждат изпълнено с рискове и неизвестности.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg