EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се финансира проект "на зелено"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се финансира проект "на зелено"?

mail10:05 | 30.03.2016прегледи 1075 коментарикоментари 0


Kакъв е пътят за осъществяването на по-големи проекти като изграждането на завод, например? Чрез какви инструменти може да се финансира проект „на зелено”? Каква е ролята на държавата в насърчаването на такива инвестиции и производства?

EconomyNews.bg зададе тези въпроси на отговорните институции и ето какъв е отговорът на Министерство на икономиката.

Инвестиционни проекти, които не разполагат с достатъчно собствени средства за финансиране в по-голям размер могат да потърсят възможности за инвестиционно кредитиране от търговските и инвестиционни банки,  а за проекти, изискващи значителен финансов ресурс - и за структуриране на проектно финансиране.

Такава възможност предоставя Българската банка за развитие (ББР). Кандидати могат да бъдат както новосъздадени проектни дружества, така и съществуващи дружества с кредитна и финансова история. ББР разполага с капацитета да организира синдикиране или външно съфинансиране на кредита с други финансови институции, включително ЕИБ по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ).

Основен елемент при оценяването на потенциални проекти е възможността на проекта да генерира парични потоци, достатъчни за обслужването на предоставеното финансиране и нормалната експлоатация на проекта.

Условията на подобен тип финансиране се формират съобразно спецификата на всеки един проект. За първоначално разглеждане на проектни предложения е нужно да бъдат представени:

  • Подробен бизнес план, съпроводен с детайлен финансов модел на проекта (парични потоци);
  • Документация относно правния, данъчния и финансов статут на кредитополучателя и проектния спонсор (инвеститор);
  • Всички необходими разрешителни, лицензи, договори и други приложими документи свързани с изграждането и експлоатацията на проекта.

За финансиране може да се кандидатства и директно пред ЕФСИ чрез Плана за инвестиции за Европа (План “Юнкер”)

Проектите, които могат да бъдат финансирани по Плана за инвестиции следва да са:

  • икономически жизнеспособни с подкрепата на инициативата;
  • достатъчно “зрели”, за да бъдат оценявани в глобален или местен мащаб;
  • с европейска добавена стойност и в съответствие с приоритетите на политиката на ЕС;
  • трябва да се прилага в максимална степен възможността за финансирането от частния сектор. Не е необходимо проектите да са трансгранични.

За МСП или дружество със средна пазарна капитализация, които се нуждаят от средства в размер по-голям от 7 млн. евро, могат да кандидатстват директно пред ЕИФ, като попълнят електронен формуляр на страницата на ЕИБ.

Дружествата могат да потърсят частни инвеститори в рамките на инвестиционния план, като за целта, проектът трябва да бъде изпратен до Европейския портал за инвестиционни проекти (ЕПИП).

         За да отговарят на критериите, проектите трябва:

  • Да бъдат за минимум 10 млн. евро;
  • Да се очаква да започнат в срок от три години от подаването им в ЕПИП;
  • Да бъдат организирани от публично или частно юридическо лице, установено в държава членка на ЕС;
  • Да бъдат напълно съвместими с приложимото европейско и национално законодателство.

Техническо съдействие по проектите може да се получи от Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси. Услугите включват подкрепа на проекти по време на всички етапи от проектния цикъл. Осигуряват се и финансови консултации за повишаване на способността на дружествата да получат достъп до подходящи източници за финансиране.

Финансиране на големи проекти предоставят и международните финансови институции като: Европейската банка за възстановяване и развитие, Черноморската банка за търговия и развитие, Международна инвестиционна банка.

Европейската банка за възстановяване и развитие финансира проекти в частния сектор на стойност между 5 млн. евро до 250 млн. евро. Средният размер на инвестициите е 25 млн. евро. Освен кредитиране, банката предлага услуги по инвестиране в акционерен капитал, гаранции, лизингови сделки и търговско финансиране. Текущият кредитен портфейл на страната е за 778 млн. евро. Досега у нас банката е финансирала 228 проекта, 88% от които са в частния сектор.

Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР) предоставя финансиране на проекти в областта на търговско финансиране за насърчаване на износа, стимулиране на малките и средни предприятия, повишаване потенциала за развитие на производствения и аграрния сектор и др. От началото на своите операции през м. юни 1999 г., ЧБТР е одобрила за финансиране 32 проекта в България на обща стойност 302.5 млн. евро.

Международната инвестиционна банка също предоставя финансиране за проекти от частния сектор в България, като преработващата промишленост е един от приоритетните за банката сектори. През 2015 г. е одобрено финансирането на три нови проекта на обща стойност 32 млн. евро.

Инвестиционни проекти с осигурено финансиране могат да ползват насърчителните мерки по Закона за насърчаване на инвестициите. Целта на инвестиционните стимули по Закона е да се подпомогне административно и финансово осъществяването на инвестициите на местни и чужди предприятия основно в производствения сектор и услугите. Чрез мерките за насърчаване на инвестициите в закона се подкрепят: създаването на нови дълготрайни активи, разширяването на съществуващи производства и услуги, въвеждането на нови технологии, повишаващи производителността, генериране на високопроизводителна заетост и намаляването на дисбалансите в регионалното икономическо развитие.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg