EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се работи с FSC стандарт за гори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се работи с FSC стандарт за гори

mail11:30 | 08.12.2014прегледи 705 коментарикоментари 0


Консултациите по първата чернова на националния FSC стандарт за България ще се проведат в периода 2 декември 2014 г. – 31 януари 2015 г., съобщи WWF България.
Националният FSC стандарт за България се разработва съгласно Процедурата за изготвяне на национални стандарти (FSC-STD-60-006 V1-2) на Съвета по стопанисване на горите (Forest Stewardship Council ®). Изготвянето на национален FSC стандарт за България е инициирано и се подпомага от WWF България. Процесът се осъществява от работна група, която е регистрирана официално в отдел „Политика и стандарти“ на FSC през август 2014 г. Съгласно процедурата на FSC e сформирана работна група от равен брой експерти от трите основни и задължителни сектора, които имат отношение към управлението на горите – социален, природозащитен и икономически. Експертите от работната група ще разгледат коментарите на заинтересованите страни и ще ги интегрират в стандарта съобразно тяхната релевантност и допустимост преди да започне разработването на втората чернова. Втората чернова на стандарта отново ще бъде предоставена за обществени консултации.
FSC (Forest Stewardship Council) е международна неправителствена организация, чиято основна цел е да създава и прилага инструменти за по-щадящо отношение към горите. FSC е етикет, лого, сертификат и набор от строги принципи и критерии за отговорно управление на горите.
Горските стопанства и компаниите, сертифицирани според изискванията на FSC демонстрират отговорно отношение както към околната среда, така и към социалните и културни нужди на хората, работещи и живеещи в горите. Ето защо FSC e един от най-уважаваните и разпознаваеми знаци сред отговорните потребителите на продукти от горите. Стандартът е използван и от най-големите природозащитни и социални организации. Все повече компании и стопанства в цял свят предпочитат да бъдат сертифицирани според принципите и критериите на FSC, за да станат част от отговорния бизнес и пазар.
В света вече има около 185 милиона хектара сертифицирани гори и над 28 000 сертифицирани компании по веригата за търговия с дървен материал и производство на продукти от дървесина. Към момента в България са сертифицирани почти 20 % от горите и 100 компании за преработка и търговия с дървесина. Очаква се сертифицираните гори в България през 2015 г. да нараснат до 40% от общата площ на горите.
FSC има система за контрол на горите и компаниите, които са получили FSC сертификат. Ако една гора, търговец на дървесина или производител са сертифицирани, те биват ежегодно одитирани от независими международни сертифициращи и одитиращи компании за спазване на принципите на FSC.
Поради местната специфика и с цел да се повиши качеството на сертифицирането и одитирането на горите в България е необходимо международните общи индикатори на FSC да се адаптират за България, чрез изготвянето на национален FSC стандарт.

 

 


 


Тагове: FSC, стандарт, гори
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg