EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Как се променят цените за "Ден напред" на БНЕБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се променят цените за "Ден напред" на БНЕБ

mail13:05 | 08.11.2021прегледи 547 коментарикоментари 0


В сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ общото количество изтъргувана електроенергия за октомври e 1 876 852,6 мегаватчаса /Mwh/, което е с 15 на сто по-малко спрямо предишния месец и с 30,5 на сто повече спрямо същия месец на миналата година, съобщава БНЕБ.

Средната месечна цена за базов товар е 368,61 лв. и е с 50,8 на сто над септемврийската.
Средната месечна цена за базов товар ел. енергия на БНЕБ се движеше около 190 евро, което е съпоставимо със стойността на регионалните борси - OPCOM (Румъния), HenEx (Гърция) и HUPX (Унгария).
В топ три на най-активните участници на пазар "Ден напред" през месеца по нетни търгувани количества са: "АЕЦ КОЗЛОДУЙ" ЕАД, "Национална електрическа компания" ЕАД и "ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги" ЕАД.
На пазар "В рамките на деня" общото количество изтъргувана ел. енергия за октомври e 86 506,3 MWh, което е с 19,3 на сто по-малко спрямо предишния и с 12,6 на сто по-малко спрямо същия месец на миналата година.
Месечната среднопретеглена цена е 371,48 лв. и е с 47,2 на сто по-висока спрямо предишния месец. Топ три най-активни участници на пазар "В рамките на деня" през месеца по нетни търгувани количества включва: "Енерджи Съплай" ЕООД, "ЕНЕРГО-ПРО БЪЛГАРИЯ" ЕАД и "ЮРОПИАН ТРЕЙД ОФ ЕНЕРДЖИ" АД.
БНЕБ започна успешно работа в условията на пазарно обединение на границата с Румъния като част от единния европейски пазар "Ден напред", с първи ден на доставка 28 октомври. Успешното обединение е резултат от тясното сътрудничество между българските и румънските борсови оператори и електроенергийни системни оператори, както и енергийните регулаторни органи на двете страни, се отбелязва в съобщението.
Чрез включването на българо-румънската граница регионът на Югоизточна Европа (ЮИЕ) вече е напълно интегриран към пазар "Ден напред" в рамките на Европейския съюз.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg