EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се променят цените в производството?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се променят цените в производството?

mail16:10 | 01.08.2019прегледи 680 коментарикоментари 0


Общият индекс на цените на производител през юни 2019 г. намалява с 1.1% спрямо предходния месец, показват данните на НСИ. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1.4%, и в добивната промишленост - с 0.3%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ не е отчетена промяна.

Най-голямо намаление на цените в преработващата промишленост  е отчетено при производството на основни метали - с 3.0%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.4%. По-значително увеличение е регистрирано при: производството на хранителни продукти - с 0.4%,  производството на напитки и производството на изделия от каучук и пластмаси - по 0.3%.

Общият индекс на цените на производител през юни 2019 г. нараства с 0.9% в сравнение със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.6%, а спад се наблюдава в добивната промишленост - с 6.3%, и в преработващата промишленост - с 0.7%.

В преработващата промишленост намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - със 7.2%. По-съществено покачване на цените се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.4%, при производството на облекло - с 3.1%, и при производството на хранителни продукти - с 3.0%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2019 г. намалява с 0.3% спрямо предходния месец. Понижение на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 3.6%, и в преработващата промишленост - с 0.7%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава повишение с 0.6%.

В преработващата промишленост  най-значително е понижението на цените спрямо предходния месец при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 3.0%, и при производството на химични продукти - с 1.8%. По-съществено покачване на цените е отчетено при: производството на хранителни продукти, производството на напитки и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 0.4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2019 г. нараства с 2.6% в сравнение със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.3%, и в преработващата промишленост - с 0.8%, а в добивната промишленост е отчетено намаление с 9.4%.

През юни 2019 г. най-значителен ръст на цените в преработващата промишленост спрямо юни 2018 г. е отчетен при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5.0%, и при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 3.8%. Най- съществено намаление е регистрирано при производството на основни метали - с 5.5%.

 Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през юни 2019 г. намалява с 2.2% спрямо предходния месец. В преработващата промишленост  цените намаляват с 2.2%. По-съществен спад е регистриран при производството на основни метали - с 3.4%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.4%, а повишение се наблюдава при производството на изделия от каучук и пластмаси и производството на хранителни продукти - по 0.3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през юни 2019 г. се понижава с 1.5% в сравнение със същия месец на 2018 година.

В преработващата промишленост цените намаляват с 2.0%. Най-голям спад на цените се наблюдава при производството на основни метали - със 7.6%, и при производството на химични продукти - с 1.4%. По-съществено повишение е отчетено при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 3.9%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 3.8%.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg