EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се продава кралска сватба /дори развод/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се продава кралска сватба /дори развод/

mail14:10 | 02.05.2011прегледи 1601 коментарикоментари 1


Забравете програмите за количествени улеснения или модела на Фибоначи, или темпа на растеж на печалбите. Когато става дума за пазара, единствената информация, която си струва да се търгува е „Кралската сватба”, пише Стив Голдстийн за MarketWatch, цитиран от Expert.bg. Или може би не съвсем. Докато новата принцеса Катерина дава обет в Уестминстърското абатство да следва Уилям, а принцът да следва своята нея, истинският въпрос е, дали вашето портфолио ще следва вашите желания. Зависи какво точно искате. Начинът на отиграване на сватбата на Чарлс и Даяна бе да се заложи на къси позиции спрямо паунда и дълги позиции на фондовия пазар. Нещастната двойка се сгоди на 24 февруари 1981 г. и сключи брак на 29 юли 1981 г.
Тогавашният индикатор FT 30 на месечна база от февруари до август се изкачи с близо 14 процента. Междувременно паундът потъна с 16 процента спрямо американския долар, вероятно заради разходите, които са свързани с подновяването на гардероба на принцеса Даяна. Беше разумно да се търгува, на който и да е от двата пазара по онова време, дори само за да се парира ефекта на инфлацията.

Но какво се случва сега? Принц Уилям предложи на потомката на миньор Кейт Мидълтън на 16 ноември. Паундът се покачи спрямо долара с до 1.5887, а индикаторът FTSE 100 достигна 5681,90 пункта.

Ако някой бе заложил на дълги позиции при фондовия пазар, това щеше да бъде разумен ход, който да донесе 7 процента печалба. Но ако бяхте заложили на къси позиции при паунда, това щеше да бъде катастрофално, със загуба от близо 5 процента. Забелязахте ли всички тези американски телевизионни екипи, които пристигаха на Хийтроу? Нали не мислите, че там приемат пари от Монополи? Вероятно още един позитивен знак за Кейт и Уил е ускоряването на инфлацията. Великобритания е страна на пазаруващите в крайна сметка, така че някаква частица от кралската благословия е отразена в цените. Данните за април не са изнесени още, но индексът за цените на търговските стоки се е покачил от 4.7 процента преди годежа до 5.3 процента миналия месец.

Акциите удариха дъно след обявяването на бременността на Даяна и се покачваха почти до последната секунда преди престолонаследникът да бъде роден. Тогава паундът падна, което вероятно се дължи в по-голяма степен на понижаването на основната лихва от централната банка на Англия. Интересно, когато Андрю Мортън публикува книгата, която разкрива аферата между Чарлс и Камила през май 1992 г., паундът отчита силно покачване, а акциите биват разпродавани, тъкмо обратното на това, което се случва, когато Чарлс и Даяна се женят. Купете слуха – слуха за британската аудитория, продавайте новините, посочва като извод Стив Голдстийн.

 


 
Коментари
 
Мирослав Първанов - 02-05-2011 г. 15:49:40

Пише се сваТба ... излагате се!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg