EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как се прави телешко с билки и „Коблър“?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се прави телешко с билки и „Коблър“?

mail06:35 | 16.11.2017прегледи 10320 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

На симпатична вечер в резиденцията на посланика на Ирландия у нас Н.Пр. Майкъл Форбс бяха представени продуктите на ирландска компания с 400-годишна история, която стъпва на българския пазар. Изисканите ястия от телешко и агнешко месо по традиционни  ирландски рецепти бяха приготвени от шеф Николай Димов и младата кулинарна надежда Нина Тодорова.

Наследникът на фамилията Пол Хейлс и „другият Пол”, както сам се определяше с усмивка управляващият му съдружник Пол Стрийтър, непринудено и в сърдечна атмосфера разговаряха с гостите – над 30 топ готвачи на кулинарни училища, 4- и 5-звездни хотели, собственици и готвачи от популярни заведения в София, журналисти.

Компанията Hayles Fine Foods вече предлага в България висококачествено агнешко месо, сирене чедър, масло и телешко от традиционните ирландски породи Абърдийн ангъс, Херефорд, Галоуей, Лимузин и Симентал. Всички продукти на марката са сертифицирани от Ирландския съвет по храните Bord Bia и носят знака за висококачествени храни в Ирландия. Цените са достъпни, отбеляза Пол Хейлс. В момента продуктите на компанията се предлагат в ресторанти, но предстои пускането им и за онлайн продажби.

Н.Пр. Майкъл Форбс приветства стъпването на пазара на новата компания с думите:

„Ирландия е позната в България най-вече със своето уиски. Много се радвам, че вече ще има възможност да ни опознаете и с друг характерен продукт за страната ни", коментира посланик Форбс и призова гостите да се хранят „добре".

По време на вечерята гостите дегустираха свински наденички, подправени с традиционни ирландски подправки, телешки бургери, стек, приготвен в момента на барбекю в градината на резиденцията, задушено телешко месо и фаворита на представителите на EconomyNews.bg Телешко с билки и „Коблър“. Ето и рецептата за този специалитет, публикувана на страницата на компанията.

Телешко с билки и „Коблър“

Това е чудесно ястие за студените зимни вечери, което се различава съвсем малко от традиционната телешка яхния. „Коблър“-ът е тестен десерт, който наподобява много традиционните за Великобритания сладки питки. Ако не разполагате с айран (мътеница), можете също да използвате прясно мляко подправено с лимонов сок.

Необходими продукти:

За 4-6 порции

· 1 с.л. слънчогледово олио

· 150 гр. пушен бекон, нарязан на кубчета

· 900 гр. телешко месо за готвене, нарязано на големи парчета

· 350 гр. арпаджик

· 6 моркова, нарязани по диагонал

· 1 малка глава целина, нарязана на парчета

· 3 с.л. брашно

· 2 дафинови листа

· 2 ч.л. листа от прясна мащерка

· 200 мл червено вино

· 500 мл телешки бульон

· 1 с.л. сос Уорчестър

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната до 180 градуса. Затоплете една тава и излейте олиото. Поставете бекона и гответе 3-4 минути докато не потъмнее. Увеличете температурата, сложете телешкото и гответе още 6-8 минути докато месото на придобие кафеникав цвят. Извадете месото и бекона с лъжица и поставете в тавата арпаджика, морковите и целината. Задушете зеленчуците за около 5 минути.

2. Поръсете зеленчуците с брашното и разбъркайте. Върнете месото обратно в готварския съд, като добавите мащерката и залеете с червеното вино, бульона и соса Уорчестър. Добавете подправки на вкус и захлупете. Гответе за 1 час и 15 минути без да разбърквате.

3. След като измине 1 час започнете приготвянето на „Коблър“-ите. Изсипете брашното и горчицата в голяма купа и добавете към тях билките и щипка сол и пипер. Разбъркайте с масло докато сместа не заприлича на едра галета. Направете кладенец в центъра и изсипете айрана. Бъркайте докато не направите меко тесто. Разточете тесто върху набрашнена повърхност с дебелина около 0.5 см, след което с помощта на форма изрежете 3 кръга с диаметър около 7 см. Съберете остатъка от тесто и повторете, докато не изразходите цялото тесто.

4. След като измине 1ч и 15 минути извадете ястието от фурната и отхлупете. Поставете тестените кръгчета едно друго около краищата на готварския съд, така че да се припокриват. Намажете ги с разбито яйце и печете още 35-40 минути, докато „Коблър“-ите не придобият златисто-кафяв цвят. Внимателно разчупете един от „Коблър“-ите, за да се уверите че са изпечени добре. Сервирайте ястието директно в готварския съд.

Credit: Bord Bia

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg