EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се прави Коледен щолен?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се прави Коледен щолен?

mail15:55 | 23.12.2014прегледи 1237 коментарикоментари 0


Premium Lifestyle
Щоленът е традиционен за Германия сладкиш с формата на хляб, който несъмнено допринася за коледната атмосфера. Колкото и да ви звучи невероятно, историята му е изпълнена с интересни факти. Като например - щолен за първи път бил произведен като коледен сладкиш през 1427 година в Саксонския кралски двор.

За да могат да го приготвят сладкиша с масло по време на Коледните пости, управниците на Средновековна Саксония се обърнали официално към папата, за да допусне използването на тази съставка вместо заместител. Петима папи трябвало да се сменят на престола, докато най-сетне през 1490 папа Инокентий VIII позволил щоленът да се приготвя с масло с известното като „Масления декрет“ разрешение.

Друга интересна подробност от историята на коледния сладкиш се случва през 1730 година, когато електорът на Саксония Август II Силният поръчва на пекарската гилдия 1,7-тонен щолен, с който да нахрани всички граждани. И за да се реализира гигантския сладкиш, придворният архитект построил огромна фурна специално за щолена, а в последствие бил изкован и огромен нож, за да се разреже.

За тези факти можете да се сетите или просто да се насладите на вкуса на традиционния сладкиш, приготвен у дома. Ето и как Ани Шакарян-Маринова отново предизвика нашата кулинарна креативност с рецепта за Коледен щолен.

Продукти:
7 г суха мая
100 г захар
250 мл. прясно мляко
2 яйца
200 г краве масло (+още малко за намазване отгоре)
750 г брашно щипка сол
2 ванилии
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче
180 г накиснати стафиди в ром или коняк
60 г счукани бадеми
60 г сушени кайсии
100 г сушени червени боровинки
1/2 ч.л. лимонови корички
1/2 ч.л. портокалови корички
120 г марципан

Сложете в купа маята, 1 ч.л. от захарта и добавете затоплено, но не вряло прясното мляко. Разбъркайте и оставете настрана, докато шупне. В друга купа разбийте яйцата. Отделно стопете и охладете маслото.

В дълбока купа пресейте брашното и го смесете с подправките, солта и ванилията. Направете кладенче по средата и излейте маята с прясното мляко, стопеното и охладено масло и разбитите яйца. Омесете тесто или го разбийте с приставка за тесто на стационарен миксер за няколко минути. Прехвърлете на плота и го разстелете. Добавете лимоновите и портокалови корички, отцедените, накиснати стафиди, сушените боровинки (ако желаете и тях можете да накиснете предварително), счуканите, не на много ситно, бадеми и нарязани сушени кайсии. Размесете добре тестото, така че да ги разпределите равномерно. Прехвърлете го в купа, покрийте с фолио и оставете тестото да втаса за 2 часа.

Омесете го отново няколко пъти, след това го разстелете на работния плот във формата на овал и натрошете отгоре марципан.
Прихлупете единия край по дължина, така че да покрие марципана и леко го прещипете. Сложете го в тава, покрита с хартия за печене, и го покрийте с фолио да втаса повторно за още 1 час.

Загрейте фурната на 180 градуса. След това го изпечете за един час и ако е необходимо проверете с клечка и допечете за още 10 минути. Намажете топлия щолен обилно с масло и поръсете с пудра захар. Охладете го напълно. Поръсете го обилно с пудра захар и разрежете на филии.
Можете да го увиете във фолио и да го съхраните в кутия или плик на хладно до Коледа.


Тагове: Коледа, щолен
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg