EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се получава означението „Планински продукт”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се получава означението „Планински продукт”

mail11:05 | 07.07.2021прегледи 578 коментарикоментари 0


Целта на означението „Планински продукт” е да помогне на земеделските производители, от тези региони, да се открояват на пазара. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев на кръгла маса на тема „Възможности за развитие на планинското земеделие” в община Баните, област Смолян.

„Българските потребители свързват планината с качеството и добрия вкус. Терминът за качество „Планински продукт” улеснява техния информиран избор”, отбеляза още заместник-министър Събев.

Всички населени места в общината попадат в обхвата и могат да се възползват от предимствата на означението. Регистрираните пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. в района могат да използват означението, ако отговарят на изискванията, които са опростени. За пчеларите и растениевъдите се изисква само обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на общината. „При животновъдите е необходимо да се докаже, че част от фуража е от планински регион и че животните са прекарали 2/3 от живота си там“, допълни Георги Събев. Това се доказва с документация, която се проверява от Областната дирекция по безопасност на храните. Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра е безплатно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg