EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се обещетява строителя на АЕЦ „Козлодуй” Ибердрола?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се обещетява строителя на АЕЦ „Козлодуй” Ибердрола?

mail11:30 | 29.01.2014прегледи 643 коментарикоментари 0


Министерският съвет одобри проекта на Споразумение за обезщетяване между правителството на България и консорциум „Ибердрола Инхениерия и Конструксион – Белгопросес” като основа за водене на преговори. Министърът на икономиката и енергетиката е упълномощен да ги проведе и да подпише споразумението от името на българското правителство при условие на последваща ратификация. Документът дава гаранции на консорциума, който извършва строителни дейности в АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, че той ще бъде обезщетен и няма да се предявяват искове срещу него във връзка с искове, предявени от трети страни в случай на ядрена авария на площадката на централата.

Възможността за сключване на Споразумение за обезщетяване е предвидена от Рамковото споразумение между България и Европейската банка за възстановяване и развитие относно дейностите на Международния фонд „Козлодуй“ за подпомагане извеждането от експлоатация на ядрени мощности в страната ни. Съгласно разпоредбите му България ще осигури при поискване на изпълнителите, консултантите и доставчиците на стоки, работи или услуги, финансирани чрез субсидиите, обезщетения по формата на споразумението, включително за дейностите, свързани с осъществяването на проектите, съоръженията по тях и с АЕЦ „Козлодуй”. Консорциумът извършва строителни дейности на площадката на АЕЦ във връзка с рамковото споразумение.

Уредбата на гражданската отговорност за ядрена вреда се съдържа в ратифицираната от България Виенска конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда и в Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Според тях отговорен за вредите от ядрена авария е експлоатиращият ядрената инсталация, в случая „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД. От 2002 г. дружеството ежегодно сключва договор за застраховка „Обща гражданска отговорност за ядрена вреда” и в случай на ядрен инцидент изплащането на обезщетения ще се покрива от договора за застраховката.
Източник:МС


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg