EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се купува общинска земя?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се купува общинска земя?

mail13:00 | 06.03.2014прегледи 24472 коментарикоментари 0


Според много имотни експерти земята е добра и сигурна инвестиция. Ако искате да инвестирате в земя и вече сте си харесали конкретен имот, но не знаете как да разберете дали въпросната земя е общинска и какъв е редът за закупуване, вижте какво съветват специалистите.
За да се разберете какъв е статутът на земята, трябва да се направи справка в общината – техническа служба или информационен център, посочва адвокат Клара Парунова. А процедурата за закупуване на общинска земя е чрез провеждане на търг.
След като се обърнете към съответната община по местонахождение на имота, трябва да поискате справка по актовите книги за общинската собственост, съветва консултант Таня Китик.
Съгласно чл. 62, ал. 2 от ЗОС актовите книги за общинските имоти са общодостъпни и всеки може да иска справка по тях. Актовите книги съдържат вписаните с последователни номера актове за общинска собственост за общинските имоти на територията на общината.
Консултантът подчертава, че ако търсеният имот е публична общинска собственост, няма начин да бъде закупен. Имотите и вещите – публична общинска собственост, не могат да се отчуждават и да се прехвърлят в собственост на трети лица.
Ако обаче имотът е частна общинска собственост, трябва да се запознаете с наредбата на съответния общинския съвет по местонахождение на имота, регламентираща реда за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост. Там процедурата по закупуване е оказана подробно.
Адвокат Антоанета Ненова допълва, че общинска земя може да се продаде, освен чрез търг, и чрез конкурс. А дали земята е общинска и дали е обявен търг/конкурс за продажбата може да се провери в общината по местонахождение на имота – отдел „Общинска собственост“.Източник: ceb.bg

 


Тагове: земя, покупка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg