EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как сградите се обновяват енергийно?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как сградите се обновяват енергийно?

mail12:30 | 15.03.2012прегледи 395 коментарикоментари 0


В рамките на изложението Българска строителна седмица МРРБ има свой щанд, на който има информация как жилищните сгради могат да станат не само енергийно ефективни, но и красиви и уютни чрез мерките по проект „Обновяване на българските домове”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”.
Проектът е с продължителност 3 години и обхваща 36 -те градски центрове. Съвсем скоро ще стартира процесът по кандидатстване от страна на собствениците. Същевременно по места ще бъде проведена информационна кампания за необходимите стъпки и действия, които следва да се предприемат от собствениците .
В рамките на съпътстващата изложението конференция Buildingreen Buildings 2012, зам.-министър от МРРБ Николай Нанков каза, че ползите от въвеждането на мерки за енергийна ефективност в жилищните сгради ще бъдат големи. Като аналог той посочи, че в резултат от изпълнението на такива в публична инфраструктура, чрез финансиране от ОПРР, се очаква средно годишно да бъдат спестени около 280 мегаватчаса.
По време на конференцията Десислава Йорданова, директор на дирекция „Жилищна политика” в МРРБ разясни критериите за допустимост на кандидати за финансиране от проекта. Тя акцентира върху задължителните за изпълнение преди обновителните дейности конструктивно и техническо обследване на сградите, като подчерта, че те ще бъдат изцяло заплатени със средства от ОПРР. Разходите по строително-монтажните работи и строителния надзор ще се поемат по равно от собствениците и проекта, допълни тя.
Финансовите параметри на Фонда за жилищно обновяване обяви Владимир Тодораков, старши сътрудник по управление на проекти в МРРБ. Той информира, че се очаква всички изисквания за отпускане на кредит да бъдат подробно разписани при реалния старт на дейността на фонда.
Разпоредбите от нормативната база, които имат отношение към въвеждането на мерки за енергийна ефективност, техническите спецификации за проектиране, изпълнение, контролиране и поддържане на строежите и продуктовите стандарти, представиха пред участниците в конференцията началникът на ДНСК Милка Гечева и Виолета Ангелиева, директор на дирекция „Технически правила и норми”. Те информираха присъстващите и за въведените европейски изисквания към такива дейности в българското законодателство.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158