EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как са защитени португалските тарталети или Google?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как са защитени португалските тарталети или Google?

mail12:00 | 06.12.2013прегледи 746 коментарикоментари 0


Търговските тайни (наричани също "поверителна търговска информация" или "неоповестена информация") се използват от предприятия от всякакъв мащаб във всички икономически сектори за защита на най-различни по вид данни, например производствения процес на автомобилните гуми Michelin, рецептата за португалските тарталети с яйчен крем, технологията за производството на самолетите Airbus и алгоритъма за търсене на Google. Търговските тайни са особено важни за по-малките предприятия, които не разполагат с човешките и финансовите ресурси за определяне, управление и прилагане на голям набор от права върху интелектуалната собственост. За разлика от патентованите изобретения или нововъведения, защитени с авторски права, притежателят на търговска тайна, като например формула, бизнес процес, рецепта или пазарна идея, не е притежател на изключителното право върху създаването им. Затова конкуренцията може да открива, разработва и да използва свободно същата формула. Търговските тайни са правно защитени, само когато някой се е домогнал до поверителна информация с непозволени средства (например чрез кражба или подкуп). Това означава, че търговските тайни се различават значително от правата върху интелектуалната собственост, които предоставят на притежателите си изключителни права. Въпреки това те трябва да бъдат защитени точно поради същите причини, които налагат съществуването на правата върху интелектуалната собственост – да насърчават иновациите, като осигурят на създателите им отплата за положения труд.

Европейската комисия предложи нови разпоредби за защита срещу незаконно придобиване, използване и разгласяване на неоповестено познание и търговска информация (търговски тайни), се посочва в съобщение на ЕК. С предложената директива се въвежда общо определение за понятието "търговски тайни" и се предвиждат средства, с които жертвите на злоупотреба с търговска тайна могат да потърсят правата си. Очаква се така да бъде улеснена работата на националните съдилища, които разглеждат дела за присвояване на поверителна търговска информация - те ще могат да се произнасят за отстраняване от пазара на изделия, при които има нарушаване на разпоредбите за търговската тайна, а за потърпевшите от незаконни действия ще бъде по-лесно да получат обезщетение. В съвременната икономика на знанието възможността на дружествата да въвеждат иновации и да бъдат конкурентоспособни може сериозно да пострада, ако дадена поверителна информация е открадната или използвана неправомерно.

Според неотдавнашно проучване през последните 10 години всяко пето дружество поне веднъж е било жертва на опит за кражба на търговска тайна. Според друго скорошно проучване този брой постоянно нараства - през 2013 г. за извършена кражба на информация съобщават 25 на сто от дружествата в сравнение с 18 на сто през 2012 година. В различните държави от ЕС се наблюдават значителни различия в действащото законодателство за защита срещу присвояване на търговски тайни. В някои държави няма конкретни разпоредби по тези въпроси. За предприятията е трудно да разберат как действа системата в другите държави в ЕС, както и да осъществят необходимите контакти, а когато се окажат жертва на присвояване на поверителни данни, те не са склонни да заведат дело, тъй като не са сигурни, че поверителността на търговските им тайни ще бъде запазена в съдебното производство. Действащата разпокъсана уредба има неблагоприятно въздействие върху трансграничното сътрудничество между бизнеса и научноизследователската общност и е основно препятствие за ролята на единния пазар на ЕС като двигател за иновации и икономически растеж, се допълва в съобщението. Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, цитиран в съобщението, заяви: "За жалост днес киберпрестъпността и промишленият шпионаж са част от всекидневието на предприятията в Европа. Трябва да се стремим законодателството ни да бъде в крак с времето, а стратегическите активи на дружествата ни да бъдат надеждно защитени от кражби и злоупотреби. Защитата на търговските тайни има и по-широки измерения. Настоящото предложение цели да вдъхне повече доверие у предприятията, авторите на идеи, научните работници и новаторите, в съвместните проекти за иновации в рамките на вътрешния пазар. Вече няма да им се налага да се притесняват да инвестират в развитие на нови знания заради опасността от кражба на търговски тайни. Това е още една стъпка в усилията на ЕК да се осигури нормативна уредба, благоприятстваща иновациите и интелигентния растеж." Заместник-председателят на комисията Антонио Таяни добави: "Защитата на търговските тайни е особено важна за малките предприятия в ЕС, които още не са се утвърдили на пазара. При тях търговските тайни са с по-голямо значение, отколкото при големите дружества. Отчасти това е заради разходите за патентоване и защита срещу нарушение на правата за интелектуална собственост. Разкриването на търговска тайна или възлово изобретение от конкурентите има пагубни последици за резултатите и бъдещото развитие на малките и средните предприятия. С това законодателство ЕК ще защити жизнеспособността на предприятията в ЕС и търговските им тайни, които са важна предпоставка за развитието им."

С предложената директива това се постига, като на създателите на иновации се осигурява защита срещу недобросъвестни действия, насочени към неправомерно домогване до поверителна информация с цел използване наготово на новаторски решения, без това да налага разходи за научноизследователска дейност.

Какво предстои?

Предложението на ЕК ще бъде предадено за приемане от Съвета на ЕС и Европейския парламент, в съответствие с обикновената законодателна процедура, се посочва в заключение на съобщението на ЕК.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215