EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как розовото масло да носи принадена стойност?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как розовото масло да носи принадена стойност?

mail17:10 | 16.10.2023прегледи 431 коментарикоментари 0


Розовото масло трябва да се влага в повече продукти, а не само да се изнася като суровина, коментира  министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на Консултативния съвет по розата, който се проведе в МЗХ.

Трябва да намерим начин да влагаме розовото масло в повече продукти, за да остане повече добавена стойност в страната ни, и припомни, че розовото масло е емблематичен продукт за България и национален символ.

Приветстваме, ако все повече производители и преработватели се ориентират към разработване на нови продукти, в които да влагат розовото масло при постигане на качествен резултат и добро позициониране на пазара, каза още той.

Маслодайна роза в България се отглежда в 17 административни области от близо 3000 розопроизводители и се преработва в над 50 дестилерии, като над 90% от насажденията в страната са разположени на територията на трите административни области -  Пловдив, Стара Загора и Пазарджик.

През настоящата година прибраният розов цвят е близо 9 500 тона, като е преработен по данни на браншовите организации в близо 2,5 тона розово масло.

Участниците в съвета по цялата верига на производство и преработка се съгласиха, че за преработката трябва да се предлага качествен розов цвят, който не съдържа остатъчни продукти за растителна защита, с което се гарантира коректност и качество на доставката пред преработвателите и лоялност пред крайния потребител.

Освен на традиционните пазари в ЕС, пазарни дестинации за българското розово масло са САЩ, Китай, Япония, Тайван и други. Голям е делът на износ на био розово масло и масло със защитено географско наименование ЗГУ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg