EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как розата се превръща в масло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как розата се превръща в масло

mail09:55 | 10.06.2012прегледи 6350 коментарикоментари 3


Данаил Алеков

Най-яркият символ на България по света е розовото масло. На тазгодишния Фестивал на розата в град Казанлък за първи път участие в шествието взе и японската делегация, която традиционно посещава събитието. Далечният Изток високо цени продукцията ни, а потвърждение за това е и предстоящото посещение на китайски инвеститори в Розовата долина, съобщават от община Казанлък.
Тази година цената на розовият цвят поскъпна почти двойно – от 1,50 лв. до 2,70 лв. , това неминуемо ще се отрази на цената на розовото масло. Според Филип Лисичаров, управител на най-старата розоварна в България – „Еньо Бончев Продакшън” поскъпването на розовото масло ще бъде между 20% и 30%, защото цената на розовия цвят е с най-голяма тежест при формирането на крайната цена. Поройните дъждове обаче ще се отразят благоприятно на тазгодишната реколта и качеството на розовото масло ще бъде много по-добро в сравнение с последните няколко години. Така че въпреки очакваното поскъпване, по-високата цена на розовото масло ще си заслужава, а колко точно ще бъде тя – това ще стане ясно в края на месец юни, когато приключва кампанията по розобера. Другата положителна новина е, че произведените количества по всяка вероятност ще покрият потребителските нужди, защото реколтата през 2011г. не беше достатъчна и имаше сериозен дефицит на благоуханното българско масло.
Екип на EconomyNews.bg проследи отблизо целия процес на производство – от розобера до крайния продукт. Розоварната „Еньо Бончев” в село Търничени е най-старата функционираща дестилерия, която не е превърната в музей. Най-натоварените дни са покрай Фестивала на розата, а потвърждение за големия интерес беше и един автобус с японски туристи, който пристигна о време на посещението ни в розоварната.

Вижте специалното видео на EconomyNews.bg какво се случва с розата, когато тя пристигне в розоварната.


 
Коментари
 
Galen-N - 06-06-2012 г. 22:03:25

До екипа на EconomyNews.bg, който нямя никаква представа за родовото масло и всеки, който прочете горната статията! Господа, Защо представяте неща и хора, които си мислят, че произвеждат и знаят какво е Българско Розово масло. Мислят си, че са най-големите?!?!? Най-старата розоварна?! До колкото си спомням - реститути с една туристическа атракция с 2-3 казана и, това, че настоящ политик стои зад тях. Те си знаят за какво е соментара, а пък си и вярват. ПЪЛНИ ГРУПОСТИ! Такива като тях вдигат цената на цвета и от там на розовото масло. Те работят само 1 месец и се мислят да велики?! Елате и вижте най-голямата дистилерия в България. Най-големите прозводители на Българско Розово масло. Ще ни намерите по е-mail-а!

Роза - 07-06-2012 г. 09:05:40

Поздравления за екипа на Економи нюз за тази статия. Клипът наистина ми достави голяма радост и настроение. Колкото до горния коментар имайте предвид, че да направиш нещо туристическа атракция се иска не по-малко умения и хъс, отколкото да организираш едно производство. Не знам за коя дистилерия говорите, но най-вероятно тя е в някоя отдалечена гора, където никой не може да припари. Направете и вие така - всеки да може да влезе и да види как се произвежда. След това направете така, че при вас да идват групи от целия свят и да ви плащат за това. Не знам коя е най-голямата дистилерия в България, ще ми е интересно да я напишете.

Qwerty - 07-06-2012 г. 14:49:13

Много добра тема, добре написана, но... с какво, за Бога, снимахте, с телефон, ли? Отвратително качество на записа. Не може, когато показвате нещо, толкова ценно и типично за нашата страна, (а всъщност и доста скъпо!), предлаганата информация да бъде с такова ниско качество. Малко ни останаха нещата, с които се гордеем, не ги принизявайте така!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163