EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как прекарват почивката си германците?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как прекарват почивката си германците?

mail06:35 | 21.08.2019прегледи 664 коментарикоментари 0


На море или на планина, с колело или на круиз - германците обичат да пътуват. А отпуската за тях е най-безценното време от годината. Къде и как прекарват почивката си и колко пари им струва?

За германците най-очакваното време от годината е онова, което съвпада със сезона на отпуските и им позволява да се отдадат изцяло на любимите си занимания. Именно затова германците не пестят средства, когато става дума за тяхната почивка. А за да бъде перфектно изживяването им, плановете за следващото пътуване се правят колкото се може по-отрано. Любимият им начин за отмора е да се излежават на плажа или край някое езеро с коктейл в ръка - независимо от това, все по-повече германци предпочитат да прекарват отпуската си сред природата, посочва ежедневникът “Ди Велт”. Нараства интересът им към дейности като като плуване, гребане, колоездене или просто разходки на чист въздух. Достатъчно пари и време има: 24 процента от германците искат да пътуват дори повече през 2019 г., отколкото през миналата година, а 29  на сто са склонни да заделят и повече средства за почивка.

По данни на онлайн портала statista.com, през 2018 г. германците са похарчили около 71, 2 милиарда евро за ваканционни пътувания или средно на 1.020 евро на човек. Според представително изследване на фондовата компания Union Investment, цитирано от вестник Франкфуртер алгемайне цайтунг (ФАЦ), мнозинството от анкетираните отделят не повече от 750 евро за годишната отпуска. Само 15 на сто са готови да изразходят повече от 2000 евро за почивка.

Предпочитани дестинации

Испания и Италия традиционно са сред най-предпочитаните европейски дестинации на германците, но не малка част от тях се отправят и на по-далечни пътувания в Северна Америка и Източна Азия, отбелязва “Ди Велт”. Онези, които решават да си останат в Германия, най-често предпочитат крайбрежието на Балтийско море през лятото, а през зимата - планинските райони в Бавария.

За много германци само една почивка в годината не е достатъчна. Те имат нужда по-често да се възстановяват от стреса в работата и останалите натоварващи задължения. Повечето хора, които работят на постоянен трудов договор, имат право на 30 дни платен годишен отпуск, както и на официални празнични и почивни дни. Към момента Германия, заедно с Франция оглавява класацията за най-дълъг платен годишен отпуск в света. Това е изключително добре особено за родителите, тъй като децата в училищна възраст имат няколко ваканции в годината. Според проучването на Union Investment, всички почивки и пътувания през 2018 г. възлизат средно на 4251 евро за едно германско домакинство, което се състои от 2,5 души. Следователно общият разход за всяко трето домакинство е между 2001 и 5000 евро, посочва ФАЦ. Малко над една четвърт са похарчили над 5000 евро за пътувания през миналата година.

 

Все повече германци предпочитат да прекарват почивката си сред природата

Спестявания за отпуската

В проучването на Union Investment се съобщава още, че много германци покриват разходите си за пътувания и ваканции от предварително спестени средства. Почти всеки втори участник в анкетата споделя, че е спестявал или в момента спестява пари, за да си позволи по-дълго пътуване. Една пета от анкетиранете казват, че всеки месец отделят фиксирана сума без да имат предварителна резервация или конкретен план. Важи обаче едно основно правило - колкото по-надалече се намира набелязаната дестинация, толкова по-дълго трае пътуването. В резултат почивката излиза по-скъпо и германците трябва да спестяват повече.

От тези, които редовно спестяват за почивката, повече от половината заделят за ваканционния си фонд между 50 и 200 евро на месец. 44 на сто заделят дори повече. 70 на сто от германците покриват разходите си за пътуване изцяло от този ваканционен фонд. Малко под една трета са готови да прибягнат и до други спестявания или финансови резерви, за да не се налага да се откажат напълно от почивката. По принцип обаче германците са много прилежни и дисциплинирани в това отношение, те рядко прибягват до допълнителни финансови средства, пише още ФАЦ.

Банков кредит само заради почивката? Не, благодаря!

Особено забележителен е резултатът по друг показател - 97 процента от германците не биха теглили банков кредит само заради почивката. Ако обаче имат избор дали да спестят за ваканция или за частна пенсия, то тогава всеки втори избира ваканцията. Вероятно това се дължи на факта, че за повечето анкетирани пенсионната възраст все още е доста далеч, затова и не се обръща достатъчно внимание на пенсионните спестявания, обяснява ФАЦ. Интересно е обаче, че хората с ниски доходи са наясно, че пенсията им за старост няма да е достатъчна, затова те са по-склонни да заделят пари за частно пенсионно осигуряване и от по-ранна възраст.

В проучванета са участвали германци на възраст между 20 и 59 години./Дойче Веле


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg