EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как новата технология ВАР променя футбола из основи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как новата технология ВАР променя футбола из основи

mail07:50 | 09.08.2018прегледи 3008 коментарикоментари 0


Снимка: Официална страница на ФИФА във Facebook

За всички ни е ясно, че технологиите се развиват със зашеметяваща скорост и те постепенно заемат все по-голяма част от нашия живот. Това се отнася за всичко, което ни заобикаля, като вече дори и футболът не прави изключение. Любимият спорт на милиона хора по света претърпя съществена промяна на последното световно първенство, което се проведе в Русия съвсем скоро, като именно там за пръв път на световно първенство бе използвана системата ВАР.

Интересно е да се отбележи, че това все пак не е първия път, в който тази система се използва в официални срещи. Дебюта за ВАР бе в края на 2016-та година, на мач от световното клубно първенство между отборите на Атлетико Насионал и Кашима. Тогава още в 30-тата минута главният рефер отиде до тъчлинията, за да разгледа спорна ситуация в наказателното поле на единия отбор, след което посочи бялата точка.

А самата технология ВАР представлява видео асистент рефер с няколко помощници, които седят в специална стая с няколко големи екрана, на които гледат даден спорен момент от различни ъгли. Някои от повторенията се показват и на феновете, които гледат двубоя, но други повторение не се показват по телевизията или екраните по стадионите.

Самия главен рефер на терена пък разполага със слушалки и микрофон, чрез които е в постоянен контакт с колегите си от ВАР стаята. Ако видео асистент реферът прецени, че дадена ситуацията изисква преразглеждане, главният съдия спира мача и отива към монитора, намиращ се на стадиона, където разглежда отново ситуацаията и взима финално решение.

Това е и една от причините да станем свидетели на толкова много дузпи на Мондиал 2018. Факт, е че когато се прави прогноза за такива мачове, мнозина вече трябва да се съобразяват и с новите технологии във футбола. Едва ли някой е предполагал, че в някои от мачовете на световното в Русия, по-голямата част от головете ще дойдат именно от дузпа, благодарение именно на ВАР, а това променя до голяма степен представите ни за футбола, като цяло.

 

На Мондиал 2018 бяха отсвирени цели 28 дузпи, като естествено основната причина за това е именно новата технология. Това е и рекорд за световни финали, като до този момент най-много дузпи бяха отсъдени на Световното първенство пез 2002-ра в Южна Корея и Япония (18). Само в третия ден на световното в Русия бяха отсъдени цели 5 дузпи от четири двубоя, което е показно за ефективността от новата система.

Всъщност, още в първия двубой на Франция на вече отминалото световно видяхме цели два гола от дузпи, от общо три в мача, след като французите победиха Австралия с 2:1. Очевидно, е че тези нови технологии промянат облика на футбола и начина, по-който любимата игра на мнозина изглежда след такива нововъведения.

Реално погледнато е въпрос на време новата ВАР технологията да стане част и от други големи футболни турнири и първенства. След редица скандали относно понякога спорните отсъждания на главните арбитри, е явно, че във футбола феър-плея може само да спечели от едни по-справедливи отсъждания на главните рефери. Предстои да видим до каква степен и по какъв начин ВАР ще окаже влияние върху футбола за в бъдеще.

Снимка: Официална страница на ФИФА във Facebook


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg