EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как Мъск манипулира пазарите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как Мъск манипулира пазарите?

mail16:35 | 21.05.2021прегледи 878 коментарикоментари 0


С култовото си следване (в социалната мрежа - бел. прев.) шефът на Tesla Илон Мъск натрупа значителна власт да движи пазарите със своите размишления, но мътните правила пречат на регулаторите да го обуздаят. Главният изпълнителен директор, който е и популярна личност, може да се похвали с над 54 милиона последователи в Twitter и верни поддръжници в Reddit. С поредица от туитове и бизнес съобщения тази година той повлия на пазара на криптовалути и тласна силно нагоре някои акции.

Тази власт бе доказана тази (миналата) седмица. Туит на Мъск в сряда, че Tesla вече няма да приема плащания в биткойн, срина криптовалутата със 17%, разтърси биткойн фючърсите и повлече надолу по-широкия криптовалутен пазар. Доуджкойнът (Dogecoin) имаше още по-резки движения тази (миналата) седмица, навлизайки в низходяща спирала, след като Мъск го нарече "нервно суетене" по време на американското телевизионно шоу "Saturday Night Live". Часове по-късно доуджкойнът скочи, когато Мъск обяви, че компанията му за граждански ракети SpaceX ще го приеме за разплащания. Новата криптовалута пoнесе допълнителен удар в четвъртък, когато Мъск заяви, че участва в дейност по подобряване на ефективността на трансакциите с тази валута.

И макар защитници на потребителите да твърдят, че Мъск ощетява инвеститорите и се подиграва с публичните пазари, не е ясно дали той е нарушил някакви правила, просто като е упражнил влиянието си. "Проблемът тук е, че главният изпълнителен директор на разхлабените оръдия продължава да си отваря устата за всякакви потенциални събития, движещи пазара", казва Денис Келъхър, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст Better Markets.

"Определено е доста безотговорно, но може и да не е незаконно", допълва той. Говорител на Tesla не отговори на молба за коментар.

Туитовете на Мъск за доуджкойна през последните месеци доведоха до силно поскъпване на цифровата валута, което започна като пародия в социалните медии. Почти без стойност в края на 2020 година, доуджкойн се превърна в четвъртата по големина криптовалута по пазарна капитализация, по данни на CoinMarketCap.com.

И други туитове тази година изглежда тласнаха нагоре акции - на търговеца на игри на дребно GameStop и на онлайн пазара Etsy. Междувременно инвеститорите по погрешка разграбиха акциите на производителя на устройства Signal Advance, приемайки, че това е борсовото обозначение на приложението за чат Signal, което Мъск одобри.

Адвокати обаче заявиха, че за да е нарушил закона, Мъск трябва да е променил цената на актив с цел да обогати себе си или близки хора или да е разполагал с вътрешна информация. Ройтерс не можа да се сдобие с данни за активите на Мъск.

Според някои мултимилиардерът не се различава от топ инвеститори като Уорън Бъфет или Рей Далио, които влияеха на пазарите много преди Мъск. А това, че Мъск използва социалните медии от Мъск за пряк достъп до хората, може да е размътило водите на закона в негова полза.

"В миналото достъпът до тези лидери беше филтриран чрез персонал и прессъобщения. Сега широката общественост трябва да оценява директно тази информация", коментира Тимъти Шийлдс, съдружник в адвокатска кантора Kelley Kronenberg с ресор технологии. "Когато с речта си Мъск изразява самия себе си, независимо от Tesla, е много трудно регулаторите да направят разделението", допълва той. Комисията за търговия със суровинни фючърси, която регулира дериватите на биткойн, не отговори на искания за коментар. По думите на говорител на Комисията за ценни книжа и борси (SEC), SEC и щатските борси, естествено, "следят за подозрителни дейности на регулираните пазари".

ИЗВЪНСЪДЕБНО СПОРАЗУМЕНИЕ СЪС SEC

Мъск е преминавал границата и преди. През август 2018 година той тласна акциите на Tesla нагоре с туит, че е "осигурил финансиране", за да може Tesla да стане частна компания, при положение че дори не е бил близо до това.

Впоследствие SEC глоби Мъск с 20 милиона долара за измама с ценни книжа, а Tesla - с 20 милиона долара за неадекватни разкрития и контрол над акаунта на Мъск в Twitter. SEC освен това нареди на Tesla да проверява всички публични съобщения на Мъск за компанията. Броени месеци по-късно SEC заяви, че Мъск е нарушил това споразумение с туит за перспективите за производството на Tesla, който не бил проверен. Адвокатите на Мъск оспориха твърдението, като казаха, че туитът е стара новина.

Впоследствие SEC затегна условията по споразумението. Внесени бяха уточнения по редица въпроси, по който на Мъск бе забранено да предприема действия без одобрение. Адвокатите заявиха, че съобщението на Мъск в сряда за отказа на Tesla от биткойна е внимателно изработено и като такова не изглежда да нарушава това споразумение. Филип Мустакис от адвокатска кантора Seward & Kissel обясни, че на теория Мъск и Tesla могат да загазят, ако изявлението се окаже невярно или подвеждащо, например ако Tesla е продала биткойните си преди това. Той обаче добави: "Бих бил изненадан".

(БТА)


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4140