EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Как Китай помага на строителите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как Китай помага на строителите?

mail11:39 | 28.11.2022прегледи 832 коментарикоментари 0


Централната банка на Китай ще предложи евтини кредити на финансови компании, за да купуват облигации, емитирани от строителни предприемачи, съобщиха четирима души, които са лично запознати с въпроса, предаде Ройтерс. 

Китайската народна банка (People's Bank of China - PBOC) се надява, че заемите ще стимулират положителни пазарни нагласи спрямо сектора на недвижими имоти в страната, който преминава от криза в криза през последната година на фона на сериозните дългове, които участниците в него натрупват.

Централните банкери в Пекин се опитват да спасят редица частни строителни предприемачи, които са със сериозни задължения, съобщиха запознати с въпроса, които са помолили да останат анонимни, тъй като не са оторизирани да дават изявления за медиите, отбелязва Ройтерс. 

През последните седмица Китай засили подкрепата си за сектора на недвижими имоти, който формира една четвърт от втората по големина икономика в света. Много строителни предприемачи спряха да обслужват задължения по облигациите, които са емитирали и бяха принудени да спрат изграждането на обектите си. Най-големите китайски банки обещаха по-рано тази седмица, че ще им отпуснат кредити в размер на най-малко 162 милиарда долара.

Китайската народна банка изготвя "бял списък", в който включва строителни предприемачи, които се ползват с "добро име" и са структурно определящи за сектора на недвижими имоти. Те ще получат по-широка подкрепа от управляващите в Пекин, за да подобрят своето финансово състояние, са съобщили два от източниците на Ройтерс. 

Най-малко три китайски частни строителни компании, сред които "Лонгфор груп холдингс" (Longfor Group Holdings Ltd) и "Мидеа риъл естейт холдинг" (Midea Real Estate Holding Ltd) получиха разрешение през този месец да емитират облигации, за да наберат средства в размер на 50 милиарда юана (6,98 милиарда долара).

Агресивната подкрепа на официален Пекин за китайския сектор на недвижими имот бележи обрат от политиката, в рамките на която в началото на 2022 г. китайските власти започнаха репресивна кампания срещу спекулантите на този пазар и изпадналите в задължения строителни предприемачи, за да бъдат ограничени финансовите рискове, които възникват от действията им. Тези рестрикции обаче доведоха до спад на инвестициите в недвижими имоти, до намаляване на продажбите и на цените, както и до увеличаващ се брой на неизпълнения на задължения по облигации (дефолт). Строителството на много жилищни проекти е спряно, което отблъсква потенциалните купувачи на жилища. Собственици на жилища, закупени с ипотечни заеми, заплашиха, че ще спрат да погасяват задълженията си по кредитите.

На този фон Китайската народна банка планира да предостави 100 милиарда юана (13.96 милиарда долара) на държавни финансови компании, които да придобият строителни проекти от изпаднали в затруднение предприемачи, информират два източника, цитирани от Ройтерс.

Китайски медии съобщиха в понеделник, че централната банка планира да предостави до края на март безлихвени заеми в размер на 200 милиарда юана (27.92 милиарда долара) на търговски банки, които да финансират завършването на строителството на жилищни сгради.

Китайският регулатор на пазара на междубанкови заеми обяви през този месец, че ще разшири програма, чрез която ще бъде подкрепено отпускането на кредити от страна на частни компании на стойност от 250 милиарда юана (34.90 милиарда долара).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg