EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как Карлос Гон избяга в Ливан?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как Карлос Гон избяга в Ливан?

mail11:02 | 02.01.2020прегледи 753 коментарикоментари 0


Бившият шеф на Нисан (Nissan) Карлос Гон е влязъл в Ливан, използвайки френски паспорт, съобщи ливанската телевизия Ем Ти Ви, цитирана от Ройтерс, позовавайки се на официален източник.

Главният японски адвокат на Карлос Гон Джуничиро Хиронака каза, че е смаян от новината за бягството на клиента му в Ливан, твърдейки, че не е контактувал с него след заминаването му, предаде Франс прес. Обстоятелствата около бягството на Гон остават тайнствени.

"Това е абсолютна изненада, смаян съм", каза пред медиите Хиронака, потвърждавайки, че Гон не се е свързвал с него и той е научил за бягството му от телевизията. Бившият шеф на Рено - Нисан (Renault-Nissan) е избягал от Япония, където срещу него има повдигнати 4 обвинения за финансови злоупотреби.

Хиронака говори пред журналисти и изказването му бе предавано на живо от японската телевизия Ен Ейч Кей. Той заяви, че адвокатите на Гон са държали френския, бразилския и ливанския му паспорти, според условията на гаранцията му, и той не е могъл да използва никой от тях при бягството си, съобщи Ройтерс.

Източник от обкръжението на Гон, цитиран от АФП посочи, че при бягството си той е бил със съпругата си. Той опроверга информация на ливанска телевизия, според която бившият автомобилен магнат избягал от Япония скрит в сандък с музикални инструменти.

Междувременно японски съд нареди да бъде конфискувана съдебната гаранция от 1,5 милиарда йени 1(3,8 милиона долара), внесена от бившия ръководител на Рено-Нисан-Мицубиши (Renault - Nissan - Mitsubishi) Карлос Гон, който избяга в Ливан, предаде ТАСС. Гаранцията беше внесена след поставянето му под домашен арест през април.

Турция е започнала разследване на преминаването на бившия шеф на автомобилния алианс „Рено – Нисан“ Карлос Гон през страната, предаде Ройтерс.

По случая турското МВР е задържало седем души, включително четирима пилоти, за транзитното преминаване на Гон.

Гон, който има ливанско, френско и бразилско гражданство избяга от Токио в Бейрут, като е минал през Истанбул. 

Той успя да се измъкне в края на 2019 година от резиденцията си в Япония с помощта на частна охранителна компания, отбелязват източници на Ройтерс. Докато е бил в японския арест, той е бил посещаван ежедневно от ливанския посланик в Япония, твърдят те.

В Бейрут заявиха, че той е влязъл легално в страната с втория си френски паспорт. Според един от японските му адвокати и трите му паспорта са били конфискувани, но се оказва, че имал още един френски.

Говори се, че Ливан е поискал от Япония Карлос Гон да бъде екстрадиран в Бейрут преди самото бягството на бившия изпълнителен директор на автомобилния алианс.

Първото искане за екстрадиция е било подадено от ливанските власти малко след арестуването на Гон в Токио през ноември 2018 година, но то не е било удостоено с отговор, съобщава "Файненшъл таймс".  Второто е дошло само седмица преди Карлос Гон да избяга от Япония при все още мистериозни и неясни обстоятелства. Според висш ливански служител обаче съвпадението на второто искане за екстрадиция със самото бягство на Гон е плод на чиста случайност.

Междувременно агенция АФП цитира неназован френски министър да казва, че Франция няма да екстрадира бившия шеф на "Нисан - Рено", ако той пристигне в страната.

По-рано Гон потвърди, че е избягал от Япония в Ливан, по думите му за да избегне несправедливостта на японското правосъдие.

Ливан и Япония нямат подписано споразумение за екстрадиция, така че Токио не може да поиска връщането на автомобилния магнат, съден за финансови злоупотреби, съобщи Франс прес, позовавайки се на съдебен източник.

Източник на агенцията от ливанското министерство на външните работи увери, че засега не е получено искане от Япония относно Гон.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg