EUR 1.9558
USD 1.9774
CHF 2.0025
GBP 2.2410
CNY 2.7788
you tube
mobile version

Как изглежда поредния саниран блок в Бургас?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как изглежда поредния саниран блок в Бургас?

mail18:50 | 11.06.2021прегледи 917 коментарикоментари 0


Поредна многофамилна жилищна сграда в Бургас придоби нов облик, а въведените мерки за енергийна ефективност ще спестят пари на нейните обитатели. Адресът е ул. "Хан Крум" №11, в непосредствена близост до Старата поща.

На 16 октомври 2012 г. в партерен етаж на същия блок се взриви вграден трафопост. Инцидентът по чудо се размина без жертви, тъй като заради усетена миризма и първични гърмежи от инсталацията повечето жители се евакуираха навреме. Тогава по инициатива на кмета Димитър Николов старите вградени трафопостове в Бургас бяха преместени извън сградите, вече отделно се изграждат и новите.

Блокът на ул. "Хан Крум" №11 е въведен в експлоатация през 1961 г. Ремонтът се случи благодарение активността на собствениците, финансиране от Оперативна програма "Региони в растеж" и административната подкрепа на Община Бургас. 

Сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност, но попада в охранителната зона на Старата поща, която е архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "ансамблово значение". По-рано с друг проект бяха въведени мерки за енергийна ефективност в един вход на блока, а сега в останалите три. Изпълнени са топлинно изолиране на външни стени и покрив, подмяна на дограма и осветителни тела, както и одобрени от Национален институт за недвижимо културно наследство фасадни решения.

През последните няколко години Бургас видимо променя и подобрява своя облик, благодарение обновлението на стотици стари сгради. Финансирането за тези дейности идва основно по две направления. На първо място - националната програма за енергийна ефективност, по която с пари от държавния бюджет тук бяха санирани близо 200 панелни блока, обитавани от 40 000 души. Очаква се конкретна информация за нейното продължение. 

Втори сериозен източник на публични средства за такива проекти е Оперативна програма "Региони в растеж". Тя е за по-малки постройки, с до 35 отделни апартамента в тях. И по тази програма Община Бургас е партньор на собствениците, помагайки с администрирането на процеса на всички нива. С европейско финансиране от ОПРР тече обновление на над 20 стари сгради в Бургас, една от които е споменатият блок. Проектите ще се изпълняват до 2022 г.

Кметът Димитър Николов още веднъж благодари на собствениците на стари частни сгради за доброто партньорство, защото без тяхното желание и съдействие такива проекти няма как да се реализират.

Източник и снимки: Община Бургас


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg