EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как ЕС подпомага космическите програми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ЕС подпомага космическите програми

mail07:02 | 25.02.2021прегледи 1084 коментарикоментари 0


През ноември 2020 г. Парламентът, Съветът и Комисията се споразумяха относно плановете за финансиране на космически технологии през 2021-2027 г. и за създаването на Европейска агенция за космическата програма. Парламентът ще гласува по споразумението през март 2021 г.

Бюджетът от 14,8 млрд. евро обхваща инициативи като „Галилео“ (за спътникова навигация) и „Коперник“ (за наблюдение на Земята), които имат пряк положителен ефект върху ежедневието и бизнеса в Европа.


„Един амбициозен бюджет е наистина ключов за успеха на космическата програма на ЕС", заяви докладчикът на Парламента Масимилияно Салини (ЕНП, Италия). „Системите за навигация и наблюдение на Земята подобряват транспортните услуги и носят много ползи на световно и европейско ниво“. Например, програмата "Галилео" осигурява непрекъснати навигационни услуги на близо 1,3 млрд. потребители.

 

„По-ефективно управление на трафика ще намали емисиите и ще допринесе за борбата с промените в климата, засиленото използване на дронове ще подобри доставките и пощенските услуги, а по-доброто следене на полети ще намали анулираните полети и шума“, добавя г-н Салини.

Космическите технологии са незаменим помощник и в наблюдението на климата, опазването на границите и гарантирането на сигурността. Никоя страна в ЕС обаче няма капацитета да ги разработва самостоятелно.

„Космическият сектор е също така изключително важен за стратегическата автономност на ЕС и за развитието на конкурентоспособността на европейската индустрия“, посочи г-н Салини. „Това става много важно в ситуация, в която традиционните сили в космическите технологии остават много активни, а в същото време се появяват нови играчи, които отправят все повече предизвикателства към конкурентоспособността на европейския космически сектор“.


Тагове: ЕС, Космос
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg